Izložba o Dučiću za jubilej

Aleksandra Rajković
Izložba o Dučiću za jubilej

Banjaluka - "Jovan Dučić u diplomatiji" i "Arhivsko blago Republike Srpske" izložbe su koje će biti otvorene u aprilu u okviru obilježavanja jubileja - 60 godina Arhiva Republike Srpske.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" direktor Arhiva Republike Srpske Dušan Popović, najavljujući tako niz manifestacija kojima će biti obilježeno šest decenija postojanja ove institucije.

- Proslava 60 godina Arhiva biće svečana i radna. Putem izložbi pokazaćemo arhivsko blago koje čuvamo, a predstavićemo i nove knjige koje smo objavili. Takođe, 18. i 19. aprila biće održan naučni skup "Privreda Banjaluke i Bosanske Krajine u kapitalističkom nastajanju i razvoju (1953 - 2013) - kazao je Popović.

Postavka arhivskih dokumenata o Dučiću biće otvorena 18, a "Blago Arhiva Republike Srpske" 19. aprila.

- Cijela godina biće u znaku jubileja, a predstavićemo šest novih knjiga u izdanju Arhiva RS - najavio je Popović.

Sekretar Organizacionog odbora obilježavanja jubileja Arhiva RS Zoran Mačkić istakao je važnost naučnog skupa koji će okupiti arhivske stručnjake iz regiona.

- Do sada su nam stigle 22 prijave iz Srbije, Hrvatske i BiH za učešće na skupu. Rok za prijave otvoren je do 25. marta, a očekujemo da će biti tridesetak učesnika - kazao je Mačkić.

Pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić je istakao da su jubilejske manifestacije raspoređene tokom cijele godine.

- U susret jubileju krenuli smo još u decembru, kada je otvorena izložba "Željeznice u Kraljevini Jugoslaviji 1918 - 1941". Kao dio programa objavićemo i fotomonografiju "Arhiv Republike Srpske", a ja pripremam i knjigu "Štamparije, knjigoveznice, knjižare i papirnice u Bosanskoj Krajini (1879 - 1941) - rekao je Stojnić.

Novi broj stručnog i naučnog časopisa "Glasnik", koji Arhiv Republike Srpske objavljuje jednom godišnje, iz štamparije izlazi u aprilu, a tematski je posvećen 60. godišnjici ove institucije.

- Svaki arhivski stručnjak je najsrećniji kada je u prilici da originalni dokument predstavi javnosti, a to ćemo postići i manifestacijama koje organizujemo povodom jubileja - kaže pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske Verica Stošić.

Najavila je da će Arhiv Republike Srpske u maju u Arhivu grada Budimpešte predstaviti izložbu "Željeznice u Kraljevini Jugoslaviji 1918 - 1941".

Arhivska građa

U sastavu Odjeljenja za zaštitu arhivske građe van Arhiva RS u Banjaluci djeluju kancelarije Arhiva u Doboju, Zvorniku, Foči, Sokocu i Trebinju. Dušan Popović je istakao da su sve kancelarije Arhiva RS u svim gradovima i opštinama odlično povezane, što doprinosi boljem radu ove institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana