Izložba knjiga fonda ruskog zarubežja Aleksandar Solženjicin

Agencije
Izložba knjiga fonda ruskog zarubežja Aleksandar Solženjicin

Banjaluka - Na Filološkom fakultetu banjalučkog Univerziteta večeras je otvorena izložba 300 knjiga iz ruskog jezika, istorije, filozofije, bogoslovije i umjetnosti koje je fond Doma ruskog zarubežja "Aleksandar Solženjicin" iz Moskve donirao ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Koordinator Fonda za balkanske zemlje Tatjana Irinarhova rekla je da se ova organizacija brine o očuvanju kulturnih vrijednosti ruske emigracije, te pomaže organizacijama koje proučavaju rusku kulturu u inostranstvu.

Ona je dodala da Fond od 1995. godine realizuje program podrške bibliotekama u Rusiji i inostranstvu koji podrazumijeva i doniranje vrijednih knjiga o istoriji ove zemlje, kulturnom nasljeđu ruske emigracije, izdanja iz filozofije, bogoslovije, umjetnosti, te rječnika i priručnika za učenje ruskog jezika.

Dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Mladenko Sadžak rekao je da donirane knjige govore o ruskom narodu i njegovom odnosu prema riječima, ali i prema znanju.

Nakon izložbe, profesor Moskovskog državnog univerziteta i književnik Aleksej Varlamov održao je predavanje o savremenim tendencijama u ruskoj književnosti, uz predstavljanje priča ruskog nobelovca Solženjicina.

Otvaranju izložbe prisustvovali su studenti i profesori banjalučkog Univerziteta, rektor Stanko Stanić, te predstavnici ruske Ambasade u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana