Изложба као рођендански поклон фотографу Александру Чавићу

Александра Глишић
Изложба као рођендански поклон фотографу Александру Чавићу

Бањалука - Прва самостална изложба фотографа Александра Чавића под називом "Мојих 31. по туђем избору" доступна је посјетиоцима Народног позоришта РС у Бањалуци до 27. фебруара 2018. године.

Изложба, која је свечано отворена у сриједу увече, заправо је рођендански поклон пријатеља бањалучком фотографу Александру Чавићу, који је јуче прославио 31. рођендан.

Поставку чини избор фотографија које су настајале у протеклих десет година, колико се Чавић бави новинском и умјетничком фотографијом, а које су његовим пријатељима биле доступне.

Чавић, самокритичан чак и онда када други немају замјерке, труди се да на фотографијама у исто вријеме заледи и оживи људске судбине, оне због којих се плаче и оне због којих се срца и лица смију од среће.

Нема онога ко је погледао фотографије са његовим потписом, а да није био одушевљен призорима које је успио да забиљежи објективом.

Његовим фотографијама пропраћени су бројни новински чланци о битним догађајима и људима из свих сфера живота, како Републике Српске и БиХ тако и шире. Добитник је неколико награда и признања. Дали су му их људи које није фотографисао, али подршка оних који су се нашли испред његовог објектива значи му неупоредиво више.

- Мислио сам да треба да фотографишем неке адвокате, пошто ми је колега Милан Радуловић мјесец уназад спомињао тај посао и на самом улазу у позориште када смо коначно кренули у реализацију, већ споља видио сам своју фотографију и ништа ми није било јасно. Тако се то све издешавало, велико изненађење за мене. У организацији су учествовали моји најбољи пријатељи, фотографи, а и Каролина, моја дјевојка и организатор изложбе, зна које ја фотографије волим, тако да сам презадовољан њиховим избором и не би ништа додао ни одузео - рекао је Чавић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је истакао да му је жао што су изабране фотографије из периода прије него што је Чавић почео да да ради у Административној служби града Бањалука.

- Не желим да ово буде формални говор, зато ћу рећи да нема једне велике људске љубави ово не би било направљено, а да нема великог дара и способности не би имало од чега да се направи. Александре, желим ти да направиш још много добрих фотографија, без обзира на досадни посао којим се бавиш - казао је на отварању изложбе Радојичић.

Фотограф Владимир Стојаковић каже да им је у почетку помисао о организацији изложбе дјеловала као тежак посао.

- Али Каролина је то јако лијепо смилила, а ми смо се прилично добро укључили и вјерујем да смо погодили, јер он је задовољан, а вјерујем да ће бити и људи који виде изложбу - рекао је Стојаковић.

Љубав према фотографији

Александар Чавић рођен је 1986. у Бањалуци, а његово интересовање за гледање свијета кроз објектив почиње још у основној школи, када је први пут дошао у додир са озбиљнијим фотоапаратом. Звање фотографа стекао је у средњој школи, а знање стиче из дана у дан. Срећну прилику да ради у струци добио је 2003. године, а четири године касније упловљава у воде новинске фотографије и почиње да ради у "Независним новинама" као фоторепортер и уредник фотографије. Од прошле године запослен је као фотограф у Административној служби града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана