Изложба Волфганга Лернера у Музеју савремене умјетности РС

Миланка Митрић
Изложба Волфганга Лернера у Музеју савремене умјетности РС

Бањалука - Самостална изложба аустријског умјетника Волфганга Лернера под називом “Свијет/Град” биће отворена вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Отварање је предвиђено за 20 часова, а Лернер ће од 19 часова одржати ауторско тумачење поставке.

Предмет његових истраживања су приче о градовима које је видио, доживио и посјетио, јединствене, неиспричане и непознате приче о тим градовима, али и о свјетовима који су некада постојали или који постоје и у данашњем времену, али их људи не доживљавају и не виде као такве.

- Јединственост изложбе огледа се у начину на који Волфганг Лернер преиспитује и презентује друштвене, историјске, социјалне, индивидуалне и колективне факторе. Сви они истовремено постоје и не постоје, живе у причама и сјећањима једних, док су потпуно непознати другима, а заједно сачињавају овај свијет, који истовремено и јесте и није онакав каквим га доживљавамо. Као што је сваки циклус у ствари композитни мозаик пажљиво бираних кадрова једног града, тако сви ти градови у цјелини чине једну јединствену мапу свијета - навели су из МСУ РС у најави изложбе.

Волфганг Лернер у склопу своје изложбе у Бањалуци представиће неколико циклуса фотографија као и видео-радова (“Град и град”, “Мединео”, “Стандардни град”, “Град без имена”), које ће публика имати прилику да погледа све до 30. августа 2019. године.

Лернер је реализовао више десетина самосталних и групних изложби у Аустрији, Русији, Енглеској, Мексику. Добитник је престижне Хенкелове награде за младог умјетника 2009. године, а као стипендиста различитих фондова боравио је и стварао у Мексику, Енглеској, Француској и Италији.

Кустос ове изложбе је Младен Бањац, кустос МСУРС, а пројекат је реализован уз подршку Министарства просвјете и културе РС и Аустријског културног форума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана