Izložba Utopijski prostori Igora Bošnjaka: Igra znakovima savremene umjetnosti

Ratomir Mijanović
Izložba Utopijski prostori Igora Bošnjaka: Igra znakovima savremene umjetnosti

Trebinje - Ljubitelji umjetnosti u Trebinju imaju priliku da u tamošnjem Kulturnom centru pogledaju zanimljivu izložbu video-radova "Utopijski prostori" multimedijalnog umjetnika Igora Bošnjaka, docenta Akademije likovnih umjetnosti Trebinje.

Prema riječima Igora Bošnjaka, izložba je dostupna posjetiocima do 5. oktobra, a postavljena je u bioskopskoj dvorani i sva tri galerijska prostora. Pošto je riječ o tehnički zahtjevnoj izložbi, autor ističe da su mu u realizaciji pomogli Kulturni centar i Akademija likovnih umjetnosti.

Profesor trebinjske Akademije i istoričar umjetnosti Dragan Čihorić smatra ovu izložbu odvažnim pokušajem Igora Bošnjaka da se kroz jezik slojevite multimedijalne umjetničke vizije progovori o međama, političkim konotacijama savremenog čovjeka i savremenog trenutka, u potrazi za istinom.

- Umjetnik se poigrao znakovima, kodovima savremene umjetnosti i kodovima same institucije u kojoj je izložba postavljena, etiketirajući je kao muzej savremene umjetnosti. Ovim radovima stvara se kontrast onoga što je utvrđeno i onoga što se svjesno dekonstruiše - politika, geografija, građenje država, razlaganje ideologija, u krajnjem - naših vizuelnih očekivanja - ističe Čihorić.

Dodaje da se Igor Bošnjak i u likovnom i u idejnom smislu kvalitetno vraća idealu humanizma, otvorene svijesti o svemu onome što današnjeg čovjeka čini onakvim kakvim jeste.

- Ulazeći u izložbeni prostor ulazimo u jednu vrstu utopijske centrifuge, o kojoj je umjetnik očigledno želio da progovori. Ona melje, daje nove mogućnosti u složenim i slojevitim i nikad nedovršenim odnosima između čovjeka, čovjekovog ja i konteksta unutar kojeg to ja postoji i biva oblikovano - kazao je Čihorić.

Stvaralaštvo

Igor Bošnjak je docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju na predmetima intermedijalna umjetnost i video. Istražuje na polju pokretnih slika, instalacije i videa. Izlagao je na više od 20 samostalnih i 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana