Изложба Утопијски простори Игора Бошњака: Игра знаковима савремене умјетности

Ратомир Мијановић
Изложба Утопијски простори Игора Бошњака: Игра знаковима савремене умјетности

Требиње - Љубитељи умјетности у Требињу имају прилику да у тамошњем Културном центру погледају занимљиву изложбу видео-радова "Утопијски простори" мултимедијалног умјетника Игора Бошњака, доцента Академије ликовних умјетности Требиње.

Према ријечима Игора Бошњака, изложба је доступна посјетиоцима до 5. октобра, а постављена је у биоскопској дворани и сва три галеријска простора. Пошто је ријеч о технички захтјевној изложби, аутор истиче да су му у реализацији помогли Културни центар и Академија ликовних умјетности.

Професор требињске Академије и историчар умјетности Драган Чихорић сматра ову изложбу одважним покушајем Игора Бошњака да се кроз језик слојевите мултимедијалне умјетничке визије проговори о међама, политичким конотацијама савременог човјека и савременог тренутка, у потрази за истином.

- Умјетник се поиграо знаковима, кодовима савремене умјетности и кодовима саме институције у којој је изложба постављена, етикетирајући је као музеј савремене умјетности. Овим радовима ствара се контраст онога што је утврђено и онога што се свјесно деконструише - политика, географија, грађење држава, разлагање идеологија, у крајњем - наших визуелних очекивања - истиче Чихорић.

Додаје да се Игор Бошњак и у ликовном и у идејном смислу квалитетно враћа идеалу хуманизма, отворене свијести о свему ономе што данашњег човјека чини онаквим каквим јесте.

- Улазећи у изложбени простор улазимо у једну врсту утопијске центрифуге, о којој је умјетник очигледно желио да проговори. Она меље, даје нове могућности у сложеним и слојевитим и никад недовршеним односима између човјека, човјековог ја и контекста унутар којег то ја постоји и бива обликовано - казао је Чихорић.

Стваралаштво

Игор Бошњак је доцент на Академији ликовних умјетности у Требињу на предметима интермедијална умјетност и видео. Истражује на пољу покретних слика, инсталације и видеа. Излагао је на више од 20 самосталних и 200 групних изложби у земљи и иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана