Изложба Племенито свједочанство доброте у Музеју РС

А. М.
Изложба Племенито свједочанство доброте у Музеју РС

Бањалука - Много јаких доказа да средњи вијек није таман, како га многи сматрају и како се на простору Републике Српске и БиХ живјело, размишљало и стварало у том периоду испричано је кроз изложбу "Племенито" отворену у Музеју Републике Српске.

Пред ауторима поставке, члановима Удружења историчара "Др Милан Васић" Предрагом Лозом, Борисом Радаковићем и Драгославом Илићем, био је одговоран, али и изазован задатак да "оживе" богатство једног периода.

Један од аутора Борис Радаковић објаснио је да је изложба свједочанство о племенитости људи, великаша и владара, кроз фотографије цртежа, скице, бордуре, мотиве и печате на повељама, али да описује и мраморје (стећци), натписе, сакралне списе и дипломатску грађу.

Поставка је, како каже, дио општијег пројекта који има за циљ да дигитализује сву историјску грађу везану за средњовјековну босанску државу у продукцији Удружења "Др Милан Васић".

- На 27 паноа приказани су најважнији дијелови овог вијека. Наравно да средњи вијек није мрачни период, тада настају наши најстарији списи, документи који ударају идентитет српском народу - истакао је Радаковић и додао да се ауторски тим потрудио да савременом човјеку приближи мање познату историју и културу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана