Izložba Paralele zatvorena uz muziku

A. G.
Izložba Paralele zatvorena uz muziku

Banjaluka - Muzičko-vizuelni performans i promocija kataloga izložbe "Paralele" Slobodana Vidovića i Radoslava Tadića održani su povodom zatvaranja ove postavke u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Performans je na zatvaranju izložbe u četvrtak uveče izveo bend "Zadruga". Ovaj sastav postoji dvije godine i čine ga Slobodan Vidović (bubnjevi, vokal), Nemanja Nikolić (gitara, bas i vokal) i EBE-3 (virtuelni vokal). Osim autorske muzike "Zadruga" izvodi muzičke improvizacije i fuziju roka, džeza i etno-panka uz prisustvo neobičnog virtuelnog vokala EBE-a.

- Izložbe se obično otvaraju a ne zatvaraju i iskoristili smo priliku da za kraj promovišemo publikaciju koja je nastala tokom trajanja izložbe, ali i da predstavimo talente koje ima Slobodan Vidović - rekla je direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

Uz obimnu foto-dokumentaciju radova i biografske podatke dvojice umjetnika, publikacija "Paralele" sadrži i opsežan autorski tekst kustosa izložbe Žane Vukičević. Tekst je koncipiran kao analitičko sagledavanje dva različita umjetnička izraza autora koji paralelno djeluju na savremenoj sceni Republike Srpske tokom posljednje decenije, pružajući uvid u pozicije savremene slikarske prakse na ovom prostoru.

- Tokom ove izložbe smo na neobičan način povezali dvojicu banjalučkih slikara Slobodana Vidovića i Radoslava Tadića koje ranije nismo stavljali u zajednički kontekst zbog jedinstvenosti njihovih radova koji su djelovali nepovezivo, ali tokom pripreme izložbe oni su došli na sjajnu ideju da ti radovi mogu da budu povezani u muzeju i da pričaju novu priču o slikarstvu danas, tako da smo tokom ovog procesa dobili radove koje ne možemo da nazovemo slikama već instalacijama novih ideja koje su se razvijale - kaže Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana