Изложба Небојше Боснића у Приједору: Женски портрети осликани њежношћу

Снежана Тасић
Изложба Небојше Боснића у Приједору: Женски портрети осликани њежношћу

Приједор - У изложбеном простору Галерије '96 до првих јесењих дана у граду на Сани посјетиоци ће моћи уживати у поставци ликовног умјетника Небојше Боснића занимљивог назива "Кратка прича о госпођи Клаудији са пријатељицама".

Небојша Боснић први пут излаже у Приједору, а за циклус од 24 слике објаснио је да је ријеч о дјелима различитог формата, која су рађена техником уље на платну, те да је ријеч о циклусу фигурације.

- У питању су женски портрети и тај флеш моменат, односно психолошки моменат сваког лика понаособ - рекао је Боснић.

Он се сликарством бави од 18. године и до сада је имао више самосталних изложби у БиХ, Хрватској и Италији.

Његова поставка отворена је у петак, а да на најљепши начин представи дјела овог умјетника потрудио се директор Галерије Тихомир Илијашевић.

Говорећи публици о Боснићу, Илијашевић је нагласио да је ријеч о изузетно озбиљном сликару код кога се слило све што је требало да се слије - њежност, продуховљеност и психолошки моменат.

- Слике Небојше Боснића су прелијепа комбинација литерарног, психолошког и ликовног који као код свих истинских умјетника доминирају - рекао је Илијашевић.

Његов умјетнички приступ описао је као идеалан начин да представи своје исписнице и госпођу Клаудију, сведена лица у једној боји, с мало цртежа и много декоративних елемената на одјећи.

- Оно што његови модели већ губе на лицима Боснић је надокнадио наглашеним крејоном на очима и весељем у дезену одјеће и то је један филозофски низ који он провлачи кроз своје дуго стваралаштво и боравак у овом сликарском свијету - рекао је Илијашевић.

Академски сликар Здравко Круљ у предговору каталога изложбе истиче да "овај витез округле палете није досањао све своје снове", те да наставља да их јури низ шаролика необрана платнена поља и краде свјетлост и боју и то несебично дијели са публиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана