Изложба Мозаик праксис у Музеју Козаре: Дио пројекта посвећен Бранку Миљушу

С. Та.
Изложба Мозаик праксис у Музеју Козаре: Дио пројекта посвећен Бранку Миљушу

Приједор - Изложба "Мозаик праксис" аутора Драгана Васића, Ивана Павића и Оливере Гаврић-Павић, која је и носилац читавог пројекта осмишљеног као подршка промоцији књиге "Мозаик у Србији 1950-2015", отворена је у Музеју Козаре у Приједору.

Поставку чини 19 мозаика, десет цртежа-предложака за мозаик и седам принтова. Директор Музеја Зоран Радоњић је рекао да поставка на веома убједљив и интересантан начин доноси различите поетике више аутора.

- Она је интересантна зато што нам илуструје и различите приступе у технолошком смислу, од класичних и рељефних мозаика па до тродимензионалних форми, односно мозаичких скулптура - рекао је Радоњић.

Аутор књиге и пројекта Оливера Гаврић-Павић је истакла да им је ово први наступ и представљање у Републици Српској.

- Након 13 година рада у групи "Аметист", која се бавила популаризацијом мозаика и остварила више од 40 изложби, уследила је ова књига, која је пописала, како савремене ауторе тако и историју у коју спадају и мозаици из Титовог времена и почеци са Милом Милуновићем - казала је Гаврић-Павић.

Она је додала да сваку промоцију прате и предавања о ауторима мозаика.

- За Приједор ми је важан Бранко Миљуш, који има свој одељак у књизи и који је био професор мозаика на Ликовној академији у Београду - казала је Гаврић-Павић.

Она је додала да изложба није историјска, али приказује мозаик у цјелокупној његовој примјени, као што су мозаици на поду, у принтовима, преносиви и мозаици приказани као слике, рељеф и скулптуре.

 - Иза овог пројекта настаће једна публикација која ће се бавити поетиком самог мозаика - додала је она и подсјетила да ће изложба бити отворена до 23. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана