Изложба Бошка Вукојевића у Банском двору: Акварел изражава осјећајност, снове и страх

Данко Кузмановић
Изложба Бошка Вукојевића у Банском двору: Акварел изражава осјећајност, снове и страх

Бањалука - Оно што умјетници дају Бањалуци издваја је између других градова и чини је аутентичном. Сваки од тих људи носио је у себи неку идеју града. Међу њима је у посљедње вријеме најубједљивији Бошко Вукојевић.

Казао је ово књижевник Ранко Рисојевић на отварању изложбе “Слике на папиру” сликара Бошка Вукојевића, која је отворена у у малом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

- Градове чине људи, а људи, наравно, праве градове по својој вољи, али их и уништавају. Градови су цивилизацијски феномен. У Бањалуци сам по доласку био упућен, својим личним предубјеђењем и осјећајношћу према умјетницима, те сам тако и упознао бањалучке сликаре, књижевнике и музичаре. Видио сам да су врло значајни за град - рекао је Рисојевић.

Поред Ранка Рисојевића, о стваралаштву Бошка Вукојевића говорила је и историчарка умјетности Љиљана Пердув-Мисирлић.

- Вукојевић није умјетник који има енормну продукцију, склону различитим експериментима, измима и иконографији, али зато свако своје дјело промишља естетски, социолошки, занатски, могло би се рећи и филозофски. Истовремено, сви његови радови су надахнути емоцијама и доживљајима нама видљивим или скривеним - нагласила је Пердув-Мисирлић и додала да је Вукојевићев посљедњи циклус, који је он назвао “Кутије”, зачео још 2008. године, а непрекидно траје и данас, што је пуних 11 година.

Како је ова историчарка умјетности рекла, кутије указују на скривену интиму малих ствари универзалног значења.

Рисојевић је и 2015. године отварао изложбу Бошка Вукојевића, те се тада први пут сусрео са кутијама.

- У децембру 2015. године овдје сам отварао његову изложбу и тада сам први пут видио кутије, које ће се онда код њега развијати ових година, кроз његово истраживање. Истраживање неко може назвати и зрењем - навео је Рисојевић.

Сваки умјетник, како је рекао Рисојевић, открива себе, а што дубље и више открива, то је аутентичнији.

- Нас који умјетност гледамо кроз осјећајност, и кроз нарацију, и који мислимо да умјетник у суштини открива себе, што дубље и више открива себе, то је аутентичнији. То прати и његов занат, који се у том смислу усавршава, јер се тај посао не може завршити напамет. Акварел изражава дубоку људску осјећајност, снове и страх. Све те ствари које су тако суптилно изразили велики јапански акварелисти. Осјећајност коју нам Бошко Вукојевић овдје приказује имамо и ми. И онога тренутка када се суочимо с неком од његових слика, ми у суштини видимо себе и све те снове и сву ту пртљагу коју вучемо кроз живот везану за те слике. Ми у тим сликама препознајемо и дио својих снова и дио свог живота. “Кутије” нису приземљене. То никада не може бити цртеж нечега што се види. То је чиста имагинација, која је једно стање душе - казао је Рисојевић.

Мотиви Бањалуке

На већини радова овог умјетника видљиви су обриси града и познатих бањалучких грађевина.

- Мотиви Бањалуке су чести на мојим радовима. То је мој однос према Бањалуци, који је лавиран. Ту имамо однос према граду од панегиричног до ироничног. Симболички град приказујем кроз мотив обриса Банског двора или градске куће, али то симболички представља град - објаснио је Вукојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана