Izložba Asocijativni svijet Nataše Jovanić: Potreba za komuniciranjem putem grafika

Aleksandra Madžar
Izložba Asocijativni svijet Nataše Jovanić: Potreba za komuniciranjem putem grafika

Banjaluka - Posjetioce koji dođu na izložbu "Asocijativni svijet" akademskog slikara Nataše Jovanić očekuju grafike koje su nastale tokom protekle dvije godine, na master studijama.

Postavka se otvara večeras u 19 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci, a Nataša je za "Glas Srpske" ispričala da su radovi izvedeni kombinovanjem različitih grafičkih tehnika i svaki list nosi svoju priču koja je takođe dio cjeline.

Jovanićeva je diplomirala na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, likovni smjer, odsjek za grafiku, u klasi prof. Gorice Miletić Omčikus, poslije čega 2013. godine upisuje master studije, takođe na Akademiji.

Tokom stvaranja, kako kaže, najviše se vodila potrebom za komuniciranjem, kako sa samom sobom tako i sa čovjekom, svijetom i prostorom koji ga okružuje.

- Nastojala sam da stvorim jednu atmosferu koja će donekle predstaviti moj doživljaj današnjice - objasnila je mlada umjetnica.

Za svoj talenat nagrađena je prvom nagradom za grafiku koju dodjeljuje Akademija umjetnosti 2012. godine i treće studentske nagrade na VII "EX YU" konkursu za grafiku, 2013. godine u Beogradu.

- Na izložbi ću predstaviti 22 grafike, nastale u prethodne dvije godine, tokom master studija - dodaje slikarka.

Kada je riječ o mladim umjetnicima u Republici Srpskoj i njihovom predstavljanju na umjetničkoj sceni, Jovanićeva smatra da je njima najteže.

- Stvaraoci nisu u mogućnosti da se ozbiljnije pozabave temom umjetnosti, kada moraju da se okrenu egzistencijalnim stvarima. Proces tog oporavka prilično dugo traje, no vjerujem da se ipak u svemu tome uoči i prepozna kvalitet i rad - kaže Nataša.

Ona zaključuje da je Banjaluci potrebno više aktivnih manjih izlagačkih prostora da bi što više različitih umjetničkih praksi bilo dostupno na uvid i promišljanje.

- Samim tim bismo dobili i veću komunikaciju sa publikom, a i među umjetnicima - zaključila je Jovanićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana