Izdavači i čitaoci zadovoljni sajamskom avanturom

Aleksandra Glišić
Izdavači i čitaoci zadovoljni sajamskom avanturom

Banjaluka - Nema knjige, a da se u njoj nešto dobro ne nađe, zapisao je slavni pisac Migel de Servantes. Vođeni ovom mišlju, brojni ljubitelji pisane riječi juče su iskoristili posljednji dan Međunarodnog sajma knjige u Banjaluci da dođu do omiljenih naslova.

Na 22. izdanju velike smotre pisane riječi u organizaciji "Glasa Srpske" predstavili su se pisci, izdavači, distributeri, tako da su čitaoci mogli da se upoznaju sa autorima koji su odavno stekli status najčitanijih, ali i onima čiji su romani prvenci nagrađeni i objavljeni ove godine.

Posljednji dan bio je idealna prilika za školarce da pronađu udžbenike koji im nedostaju ili neku od knjiga iz školske lektire, ali bilo je i onih iskrenih poštovalaca pisane riječi koji su sa sajma odlazili sa nekoliko novih naslova koristeći priliku za sajamske popuste. 

Organizator sajma Petra Ivić ističe da je veoma zadovoljna kako je proteklo 22. izdanje.

- Brojni posjetioci potvrdili su nam da knjiga ne gubi bitku sa savremenom tehnologijom. I ove godine brojne promocije dale su posebnu draž sajmu knjige - kaže Ivićeva.

Kao važnu činjenicu ističe prisustvo uglednih izdavača kao što je beogradsko "Vulkan izdavaštvo", koje se na banjalučkom sajmu predstavilo svojom kompletnom produkcijom.

- Među izdavačima koji uvijek privuku veliki broj posjetilaca je "Kreativni centar" iz Beograda, pa je tako bilo i ove godine. Njihova bogata produkcija zainteresovala je djecu i tinejdžere, što se moglo vidjeti svakog dana na njihovom štandu - kazala je Ivićeva.

Prema njenim riječima, već danas počinju pripreme za 23. izdanje sajma, koje bi trebalo da donese i neke izmjene.

- Naša velika želja je da, kao i na drugim velikim sajmovima, odvojimo izdavaštvo od distribucije. Međutim, prostor Sportske dvorane "Borik" nam to ne dozvoljava. Nadamo se da će nam sljedeće godine, ako je moguće, Gradska uprava omogućiti neki drugi prostor, gdje bismo mogli drugačije da organizujemo sajam. Promocije bismo održavali u posebnim salama, kao što je to i  na drugim velikim sajmovima - kazala je Ivićeva.

Važan dio sajamskog programa od prošle godine čine Međunarodni književni susreti, koje zajedno sa "Glasom Srpske" organizuje Udruženje književnika Republike Srpske.

- Veoma smo zadovoljni saradnjom sa "Glasom Srpske" jer iz tog zajedničkog djelovanja Banjaluka i Republika Srpska dobile su pravi međunarodni sajam knjige sa gostovanjem pisaca iz svijeta. Pokazali smo da je Banjaluka postala pravi kulturni centar, domaćin uglednim književnicima - naglasio je predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević.

Ističe i značaj međunarodne književne nagrade, ustanovljene ove godine u okviru susreta, a čiji je prvi dobitnik jedan od najpoznatijih ruskih savremenih pjesnika Vjačeslav Kuprijanov.

- Bila je čast ugostiti Kuprijanova, koji je dobio brojne svjetske nagrade i priznanja, a osim sajma u Banjaluci, otvorio je sajmove u Njemačkoj i Brazilu i još nekim zemljama - kaže Bjelošević, podsjećajući da su susreti završeni na splavu na Vrbasu, kada je u rijeku puštena boca u kojoj su pjesme deset pjesnika iz deset zemalja.

Urednik Izdavačke kuće "Pčelica" iz Čačka Bojana Jovanović prezadovoljna je kako je proteklo njihovo predstavljanje na sajmu, a o kvalitetu izdanja govore i nagrade koje su dobili ove godine u Banjaluci.

- Posećenost je bila velika, ali već smo znali da ima mnogo čitalaca u Banjaluci, ali i širom Republike Srpske koji čitaju naša izdanja. Najtraženije su bile naše edicije namenjene najmlađima, kao i knjige iz srpske istorije koje su nagrađene na ovogodišnjem sajmu. To su edicije "Deca čitaju srpsku istoriju" i "Srpske kneginje i kraljice" - rekla je Jovanovićeva, napominjući da su mnogi školarci na njihovom štandu tragali za naslovima iz školske lektire.

Udžbenici i biblioteke

- Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo i ove godine privukao je brojne škole ne samo iz Banjaluke nego i okolnih gradova. Takođe, našem pozivu za dolazak na sajam odazvale su se i biblioteke iz Republike Srpske - kaže Petra Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana