Izbjegle i raseljene čeka 48 stanova u Kuljanima

Miloš Vasiljević
Izbjegle i raseljene čeka 48 stanova u Kuljanima

Banjaluka - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš izrazio je u petak uvjerenje da će do početka naredne godine u naselju Kuljani biti izgrađena zgrada sa 48 stanova za smještaj izbjeglih i raseljenih lica iz BiH i Hrvatske.

Čordaš je rekao novinarima da se zgrada gradi u okviru potprojekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja "BH tri", te da je vrijednost investicije, sa učešćem grada od 400.000 KM, ukupno 2,6 miliona KM.

- Ministarstvo je u okviru ovog programa uspjelo da obezbijedi da se u Srpskoj grade 284 stana u devet opština i gradova ukupne vrijednosti između 12 i 13 miliona KM. Ovaj projekat ne bismo mogli realizovati bez učešća opština i gradova - rekao je Čordaš na svečanosti povodom početka izgradnje zgrade sa 48 stanova.

On je izrazio nadu da će 2019. godine u Banjaluci početi izgradnja još jednog sličnog objekta sa 50 stanova, čime se nastavlja rješavanje stambenih problema izbjeglih koji žele da ostanu u Srpskoj.

- To su uglavnom Srbi izbjegli iz Hrvatske i interno raseljeni sa prostora BiH koji ne žele ili nemaju uslove da se vrate na svoje. Ovdje će stanove dobiti ljudi koji nemaju imovinu i koji su protjerani iz svojih domova, uz još neke osjetljive kategorije stanovništva - rekao je Čordaš.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je grad obezbijedio lokaciju, prostor i dozvole za zgradu, dodajući da će preduzeće "Hidro-kop" izvršiti radove u vezi sa vodovodom, kanalizacijom, pristupnim putem i rasvjetom.

On je naveo da je vrijednost ovih radova, koji su investicija i učešće grada Banjaluka, nešto veća od 400.000 KM.

Čordaš i Radojičić su ranije u Dragočaju kod Banjaluke prisustvovali početku asfaltiranja lokalnog puta Dragočaj - groblje Crkvine, čiji su investitori Vlada Srpske i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica u saradnji sa gradom Banjaluka, a rok za završetak radova, čiji je izvođač preduzeće "Kozaraputevi", je 60 dana.

Čordaš je rekao da je to mali, ali značajan infrastrukturni projekat koji će unaprijediti život stanovništva ovog područja.

- Vlada će nastaviti da pomaže ovim ljudima i podržaćemo i svaki projekat održivog povratka - naglasio je Čordaš.

Radojičić je rekao da je vrijednost radova oko 90.000 KM.

- Riječ je o 1.300 metara puta. Ako nas vrijeme posluži, mogao bi biti završen i prije proljeća - naveo je Radojičić.

Most preko Dragočajke

Član Savjeta Mjesne zajednice Dragočaj Milan Vučković rekao je da je zahvaljujući Vladi i gradu Banjaluka na ovom području realizovan veliki broj infrastrukturnih projekata, među kojima su izgradnja lokalnih puteva i spomenika poginulim borcima, kao i rekonstrukcija Doma kulture.

- U planu je jedan od najznačajnijih projekata za stanovništvo, a to je izgradnja mosta preko rijeke Dragočajke - kazao je Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana