Избјегле и расељене чека 48 станова у Куљанима

Милош Васиљевић
Избјегле и расељене чека 48 станова у Куљанима

Бањалука - Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш изразио је у петак увјерење да ће до почетка наредне године у насељу Куљани бити изграђена зграда са 48 станова за смјештај избјеглих и расељених лица из БиХ и Хрватске.

Чордаш је рекао новинарима да се зграда гради у оквиру потпројекта Регионалног програма стамбеног збрињавања "БХ три", те да је вриједност инвестиције, са учешћем града од 400.000 КМ, укупно 2,6 милиона КМ.

- Министарство је у оквиру овог програма успјело да обезбиједи да се у Српској граде 284 стана у девет општина и градова укупне вриједности између 12 и 13 милиона КМ. Овај пројекат не бисмо могли реализовати без учешћа општина и градова - рекао је Чордаш на свечаности поводом почетка изградње зграде са 48 станова.

Он је изразио наду да ће 2019. године у Бањалуци почети изградња још једног сличног објекта са 50 станова, чиме се наставља рјешавање стамбених проблема избјеглих који желе да остану у Српској.

- То су углавном Срби избјегли из Хрватске и интерно расељени са простора БиХ који не желе или немају услове да се врате на своје. Овдје ће станове добити људи који немају имовину и који су протјерани из својих домова, уз још неке осјетљиве категорије становништва - рекао је Чордаш.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је град обезбиједио локацију, простор и дозволе за зграду, додајући да ће предузеће "Хидро-коп" извршити радове у вези са водоводом, канализацијом, приступним путем и расвјетом.

Он је навео да је вриједност ових радова, који су инвестиција и учешће града Бањалука, нешто већа од 400.000 КМ.

Чордаш и Радојичић су раније у Драгочају код Бањалуке присуствовали почетку асфалтирања локалног пута Драгочај - гробље Црквине, чији су инвеститори Влада Српске и Министарство за избјегла и расељена лица у сарадњи са градом Бањалука, а рок за завршетак радова, чији је извођач предузеће "Козарапутеви", је 60 дана.

Чордаш је рекао да је то мали, али значајан инфраструктурни пројекат који ће унаприједити живот становништва овог подручја.

- Влада ће наставити да помаже овим људима и подржаћемо и сваки пројекат одрживог повратка - нагласио је Чордаш.

Радојичић је рекао да је вриједност радова око 90.000 КМ.

- Ријеч је о 1.300 метара пута. Ако нас вријеме послужи, могао би бити завршен и прије прољећа - навео је Радојичић.

Мост преко Драгочајке

Члан Савјета Мјесне заједнице Драгочај Милан Вучковић рекао је да је захваљујући Влади и граду Бањалука на овом подручју реализован велики број инфраструктурних пројеката, међу којима су изградња локалних путева и споменика погинулим борцима, као и реконструкција Дома културе.

- У плану је један од најзначајнијих пројеката за становништво, а то је изградња моста преко ријеке Драгочајке - казао је Вучковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана