Ивани Димић свечано уручена НИН-ова награда

Срна
Ивани Димић свечано уручена НИН-ова награда

Београд - У Београду је вечерас свечано уручена 63. НИН-ова награда за роман године Ивани Димић за дјело "Арзамас" у издању "Лагуне".

У роману је ријеч о "арзамаском ужасу кроз који пролазе мајка која тоне у деменцију и кћерка која се бори да њихова узајамна љубав побиједи мајчину надолазећу смрт, мајка на крају умре, али љубав буде јача и одатле ниче срећа".


Димићева каже да је роман насловила "Арзамас", јер се у њему ради о срећи и смрти, те напомиње да је то и име затвореног града у којем су руски научници за вријеме Стаљина правили атомску бомбу.

Она је наслов одабрала због цитата у књизи "Енергија заблуде" Виктора Шкловског, гдје у тој теорији о Лаву Толстоју пише да је гроф Толстој отишао у Арзамас да купи имање, те је тамо остао да преспава када се договорио с трговцем.

Усред ноћи га је пробудио ужас - смрт му је на уво шапнула "то се ти мене плашиш".

Димићева је навела да је Шкловски у "Енергији заблуде" рекао да су "срећа и смрт - арзамаски ужас".

Ивана Димић, рођена у Београду 1957. године, аутор је пет књига кратких прича, низа драма, драматизација и ТВ сценарија.

Она је пета жена која је добила НИН-ову награду, послије Светлане Велмар-Јанковић, Дубравке Угрешић, Гроздане Олујић и Гордане Ћирјанић.

У најужем кругу били су и романи "Сусрет под необичним околностима" Владана Матијевића и "Па као" Владимира Табашевића.

НИН-ова награда први пут је додијељена 1954. године Добрици Ћосићу за роман "Корени".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана