Ivancov svečano otvorio Prvu reviju ruskog filma u Sarajevu

Srna
Ivancov svečano otvorio Prvu reviju ruskog filma u Sarajevu

Sarajevo - Kultura zbližava narode, što je posebno važno danas kada u svijetu ima mnogo konfliktnih područja, poručio je večeras ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov, otvarajući u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu Prvu reviju ruskog filma.

Gledaoci će tokom festivala, koji će trajati do ponedjeljka, 30. novembra, imati priliku da vide nekoliko najboljih ruskih filmova iz različitih vremenskih perioda i različitih žanrova, kao što su "12" režisera Nikite Mihalkova, "Moskva suzama ne vjeruje" režisera Vladimira Menjšova i "Jedan rat" Vere Glagoljeve.


Ivanocov je rekao da je ljubitelj dobrih filmova i naveo da se godišnje u Ruskoj Federaciji snimi u prosjeku oko 100 filmova različitih žanrova.

Organizator revije Željko Stojanović rekao je da je Revija ruskog filma međunarodni kulturni projekat koji je nastao u BiH prije osam godina, a prvi put je u Sarajevu, te dodao da je u tom periodu u 15 gradova u BiH revija imala 36 izdanja.

Stojanović je istakao da je projekat zamišljen da spaja narode sa ovih prostora, iz Republike Srpske i iz Federacije BiH, sa Ruskom Federacijom.

"Film je izrabran jer je najkomunikativniji kulturni oblik. Ruska kinematografija je toliko bogata, počevši od one iz vremena Sovjetskog Saveza, pa do danas jedna je od najvećih i najpoznatijih u svijetu", rekao je Stojanović.

On je dodao da je dovoljno da bilo koji filmski stvaralac posegne za ruskom istorijom, književnošću, naukom, sportom i kulturom i da napravi dobar film.

U ime Franjevačkog međunarodnog studentskog centra, okupljenima je zahvalio fra Jozo Marinčić, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je u prilici da ugosti ambasadora Ivancova i ljubitelje filmske umjetnosti Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana