Ivana Živanić, operska pjevačica: U očekivanju iskustva za pamćenje

Aleksandra Madžar
Ivana Živanić, operska pjevačica: U očekivanju iskustva za pamćenje

Banjaluka - Talentovana operska pjevačica, sopran Ivana Živanić iz Banjaluke dobila je sjajnu priliku da u maju učestvuje na master-klasu "Academie musicale de Vallecroze" u Provansi u mjestu Villecroze kojoj se iskreno raduje.

- Pored pjevačkog master-klasa, tu se održava cijeli niz sličnih seminara vezanih za druge instrumente, koje vode već renomirani poznati svjetski muzički umjetnici. Akademija je, zapravo, fondacija koju je osnovala Ana Gruner-Šlumberger s ciljem da pomogne mladim i neafirmisanim muzičarima - ispričala je za "Glas Srpske" Ivana Živanić.

Posebno je, kaže, raduje činjenica da ove godine master-klas vodi operska pjevačica Teresa Berganza.

- Teresa Berganza je španska operska pjevačica koja je ostvarila svjetsku karijeru i čuvena je po muzičkoj inteligenciji i virtuoznosti u interpretaciji. Vrlo su rijetke prilike za učenje od pjevača tog ranga koji žive van ovih prostora - naglasila je Živanićeva, koja je član Udruženja pjevačka operske muzike "Figaro" iz Banjaluke.

Da je svaka prilika za učenje u životu profesionalnog pjevača veoma značajna, potvrdila je ova mlada i talentovana umjetnica.

- Ne postoji tačka u životu kada se pjevanje nauči. Pjevač uči i usavršava se cijeli život na svim poljima: pjevačka tehnika, poznavanje muzičke literature, interpretacija - kaže ona.

Pored učenja, na kraju ovog master-klasa svi učesnici imaće priliku da pjevaju na zajedničkom koncertu u kapelici koji se snima i koji, kao svaki nastup, predstavlja svojevrsno zaokruženje i potvrdu minulog rada.

- Nadam se da će to biti veoma podsticajno profesionalno i životno iskustvo. Učitelji pjevanja mogu mnogo da daju, poprave pogrešno usvojeno, možda promijene nešto u razmišljanju studenta, čak i samo jednim časom. Odnos pjevača koji prenosi znanje i njegovog učenika je veoma specifičan, jer je to individualna nastava. Takav odnos je veoma intiman i profesor mnogo lakše može da prodre u samu suštinu svoga studenta. Zbog toga je odgovornost mnogo veća, ali je i rad izuzetno inspirativan i zanimljiv. Ne postoje dva identična pjevača, niti dva identična časa pjevanja - smatra Živanićeva.

Na master-klasu učestvuje 12 kandidata, a učesnici dolaze iz cijelog svijeta. Prethodnih godina učesnici iz RS su bili i Albina Smajlović, na master-klasu iz pjevanja kod baritona Toma Krausa i David Mastikosa, na master-klasu iz kompozicije.

- Učesnike bira sama Teresa Berganza. Mnogo je toga čime se u ovom slučaju pjevački pedagozi rukovode u izboru učesnika. Pored ljepote glasa, koja je dijelom i subjektivan osjećaj, ocjenjuju se najviše tehnički kvaliteti, interpretacija, vladanje ulogama, muzikalnost i sve ono što, čak i kad su samo nijanse u pitanju, pravi veliku razliku među umjetnicima - objasnila je Živanićeva.

"Figaro"

- Udruženje pjevača operske muzike "Figaro" je naša borba za ono za šta smo se opredijelili u životu i za ono u šta ulažemo sve svoje biće, a to je opersko pjevanje. U Republici Srpskoj nam nije pružena prilika za zaposlenje, jer ne postoji operska kuća niti operska predstava koja je stalni dio repertoara u nekom od pozorišta. Nadamo se da ćemo dugoročno uspjeti u formiranju operske scene u Banjaluci i tako svojim naporima i uz pomoć institucija, ljubitelja umjetnosti stvoriti svoje mjesto pod suncem - rekla je Ivana Živanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana