Ивана Живанић, оперска пјевачица: У очекивању искуства за памћење

Александра Маџар
Ивана Живанић, оперска пјевачица: У очекивању искуства за памћење

Бањалука - Талентована оперска пјевачица, сопран Ивана Живанић из Бањалуке добила је сјајну прилику да у мају учествује на мастер-класу "Academie musicale de Vallecroze" у Прованси у мјесту Виллецрозе којој се искрено радује.

- Поред пјевачког мастер-класа, ту се одржава цијели низ сличних семинара везаних за друге инструменте, које воде већ реномирани познати свјетски музички умјетници. Академија је, заправо, фондација коју је основала Ана Грунер-Шлумбергер с циљем да помогне младим и неафирмисаним музичарима - испричала је за "Глас Српске" Ивана Живанић.

Посебно је, каже, радује чињеница да ове године мастер-клас води оперска пјевачица Тереса Берганза.

- Тереса Берганза је шпанска оперска пјевачица која је остварила свјетску каријеру и чувена је по музичкој интелигенцији и виртуозности у интерпретацији. Врло су ријетке прилике за учење од пјевача тог ранга који живе ван ових простора - нагласила је Живанићева, која је члан Удружења пјевачка оперске музике "Фигаро" из Бањалуке.

Да је свака прилика за учење у животу професионалног пјевача веома значајна, потврдила је ова млада и талентована умјетница.

- Не постоји тачка у животу када се пјевање научи. Пјевач учи и усавршава се цијели живот на свим пољима: пјевачка техника, познавање музичке литературе, интерпретација - каже она.

Поред учења, на крају овог мастер-класа сви учесници имаће прилику да пјевају на заједничком концерту у капелици који се снима и који, као сваки наступ, представља својеврсно заокружење и потврду минулог рада.

- Надам се да ће то бити веома подстицајно професионално и животно искуство. Учитељи пјевања могу много да дају, поправе погрешно усвојено, можда промијене нешто у размишљању студента, чак и само једним часом. Однос пјевача који преноси знање и његовог ученика је веома специфичан, јер је то индивидуална настава. Такав однос је веома интиман и професор много лакше може да продре у саму суштину свога студента. Због тога је одговорност много већа, али је и рад изузетно инспиративан и занимљив. Не постоје два идентична пјевача, нити два идентична часа пјевања - сматра Живанићева.

На мастер-класу учествује 12 кандидата, а учесници долазе из цијелог свијета. Претходних година учесници из РС су били и Албина Смајловић, на мастер-класу из пјевања код баритона Тома Крауса и Давид Мастикоса, на мастер-класу из композиције.

- Учеснике бира сама Тереса Берганза. Много је тога чиме се у овом случају пјевачки педагози руководе у избору учесника. Поред љепоте гласа, која је дијелом и субјективан осјећај, оцјењују се највише технички квалитети, интерпретација, владање улогама, музикалност и све оно што, чак и кад су само нијансе у питању, прави велику разлику међу умјетницима - објаснила је Живанићева.

"Фигаро"

- Удружење пјевача оперске музике "Фигаро" је наша борба за оно за шта смо се опредијелили у животу и за оно у шта улажемо све своје биће, а то је оперско пјевање. У Републици Српској нам није пружена прилика за запослење, јер не постоји оперска кућа нити оперска представа која је стални дио репертоара у неком од позоришта. Надамо се да ћемо дугорочно успјети у формирању оперске сцене у Бањалуци и тако својим напорима и уз помоћ институција, љубитеља умјетности створити своје мјесто под сунцем - рекла је Ивана Живанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана