Ivana Dupljanin grafitnom olovkom oživljava portrete

Srna
Ivana Dupljanin grafitnom olovkom oživljava portrete

Istočno Novo Sarajevo - Student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu devetnaestogodišnja Ivana Dupljanin od malih nogu crta grafitnom olovkom, a u narednom periodu planira da organizuje izložbu radova.

Ova mlada talentovana djevojka, koja je odrasla na Han Pijesku, od 2011. godine živi u Istočnom Sarajevu gdje i studira.

Dupljaninova kaže za Srnu da je kao sasvim mala djevojčica voljela boje i crtanje, a da je talenat počeo da dolazi do izražaja tek u sedmom i osmom razredu osnovne škole.

“Željela sam da obradujem dragu osobu, pa sam uradila njen portret grafitnom olovkom. Tako su počeli moji radovi kao poklon dragim osobama”, ističe Dupljaninova i dodaje da je za jedan portret potrebno nekoliko dana.

Ona navodi da se nije opredijelila da upiše Likovnu akademiju, iako je to bila njena želja, jer su je roditelji savjetovali da upiše nešto što će joj omogućiti laške zaposlenje.

“Šteta što se umjetnost kod nas dovoljno ne cijeni, ali treba imati na umu da nikad nije kasno da čovjek živi svoj san”, ističe Dupljaninova.

Osim crtanja grafitnom olovkom, slika i uljem na platnu, ali kako kaže rijetko, jer to zahtijeva mnogo vremena.

“Radovi na platnu su u stilu nadrealizma. Kao motiv obično su vukovi, jer predstavljaju jak, nesputan karakter, potrebu za slobodom, nepokornost, nepokolebljivost i superiornu inteligenciju. On je opasna, ali i plemenita životinja, istovremeno prijatelj-zvijer, onaj ko nas progoni, ali i ko nam pruža zaštitu. Mnogo kontradiktornosti na jednom mjestu”, pojasnila je Dupljaninova.

Ona ističe da voli da slika i kada prolazi kroz težak period, te da je jedna od poruka njenih radova da se duh bori čak i kada tijelo klone.

Ivana Dupljanin radove objavljuje na “Fejsbuk” stranici, a zainteresovani mogu da se dodatno informišu i putem mejla [email protected].

Osim slikanja, ona voli sve što ima veze sa umjetnošću, tako da ide na časove argentinskog tanga, a do nedavno je išla i na folklor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana