Ivan Negrišorac pjesnik: Poezija ne gubi smisao u 21. vijeku

Aleksandra Glišić
Ivan Negrišorac pjesnik: Poezija ne gubi smisao u 21. vijeku

Banjaluka - Zadatak pesnika je da pokaže da ima šta da kaže savremenicima, a to će moći da učini jedino ukoliko bude odgovarao na izazove vremena u kojem živi. Čvrsto sam uveren da poezija u našem vremenu i te kako ima smisla, ali sve to moramo pokazati i dokazati upravo u susretima sa publikom.

Ovako razmišlja Ivan Negrišorac, jedno od najznačajnijih imena savremenog srpskog pjesništva, čija će nova knjiga "Čtenija" biti promovisana večeras u 19 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

- Knjiga "Čtenija" sadrži izabrane pesme iz svih mojih prethodnih zbirki. Ovo je drugi izbor iz mog pesničkog stvaralaštva, a prethodni, pod naslovom "Prilozi", pojavio se 2002. godine. U međuvremenu su mi se dogodile tri knjige ("Potajnik", 2007; "Svetilnik", 2010; "Kamena čtenija", 2013) koje su imale izuzetno dobru recepciju u književnom životu, a pokupile su  priličan broj nagrada - kaže pjesnik i tvrdi da čitaoci u njegovoj novoj knjizi mogu da nađu ono najvrednije što je u pjesništvu do sada ostvario.

Ovaj poeta može da se pohvali priznanjima kao što su "Zmajeva" nagrada, "Žička hrisovulja", nagrade "Branko Đopić", "Rade Drainac", "Đura Jakšić", "Gračanička povelja"...

- Značaj nagrada je veoma velik jer su one nekakav orijentir piscu u njegovim lutanjima i naporima da nađe što potpuniju pesničku formulu za sopstveno životno iskustvo. Istovremeno, za pisca je jako važno da ne poveruje nagradama baš do kraja nego da očuva kreativnu sumnju u sve ono što je stvorio. Samo iz takve sumnje rodiće se u piscu nova, obnovljena potreba da otkrije neke nove puteve i da nastavi da istražuje samoga sebe i svet oko sebe - smatra Negrišorac.

Susret sa čitaocima

- Često sam nastupao u Republici Srpskoj, ali uglavnom u funkciji predstavljanja Matice srpske i njenih poduhvata, kao i u okviru kritičkih komentara na promocijama dela mojih kolega, pesnika i pripovedača. Predstavljao sam i kao pesnik na nekim festivalima i grupnim pesničkim programima. Ovo je prva promocija moje knjige u Srpskoj, pa sam prilično znatiželjan u pogledu ishoda susreta sa čitaocima - kaže Ivan Negrišorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana