Iva - raskoš svjetovne i duhovne muzike

Aleksandra Glišić
Iva - raskoš svjetovne i duhovne muzike

Etno-grupa "Iva", iz Doboja, čuvar je tradicije, ali i predstavnik nove generacije stvaralaca koja svojim umijećem oduševljava publiku i stručnu kritiku.

- "Iva" je jedan od glavnih ambasadora kulture grada Doboja, i jedan od vodećih muzičkih ansambala na polju očuvanja tradicionalne kulturne baštine Republike Srpske. Iako je 2017. godina bila složena i puna izazova za domaću muzičku scenu RS ipak smo uspeli da realizujemo veliki deo planiranih aktivnosti - kaže umjetnički rukovodilac i osnivač "Ive" profesor Saša Pavlović.

Prošle godine imali su premijeru kompozicije "Šar rapsodija" koja je izvedena na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Pavlović kaže da su im nadahnutost i inspiracija bile naklonjene tako da je tokom 2017. nastalo još nekoliko novih kompozicija iz domena svjetovne i duhovne muzike.

- S obzirom na to da je prošlo već dosta vremena od objavljivanja prvog albuma pod nazivom "Trava iva od mrtva pravi živa", ansambl se fokusirao na snimanje novih kompozicija i završavanje dugo očekivanog drugog studijskog albuma. Snimanje se odvijalo na relaciji studio "Paca" (Srbija) i studio "Akademija" (Republika Srpska) i uspešno je završeno krajem godine. Snimljeni materijal je u fazi miksovanja i pripreme za izdavanje, koje je planirano za početak ove godine - kazao je Pavlović.

Na novom albumu, dodaje, pod nazivom "Šlj-Iva od mrtva pravi živa" planirano je da se objavi jedanaest vokalno-instrumentalnih kompozicija koje su inspirisane najviše srpskom tradicionalnom narodnom i duhovnom muzičkom zaostavštinom, ali i muzičkim blagom drugih naroda sa prostora Balkana.

Novi album je predviđen za auditorijum koji konzumira kompozicije različitih muzičkih žanrova kao što su džez, umjetnička muzika, duhovna, izvorna narodna, rok i pop muzika.

- Dakle, pored narodne muzike, publika će imati priliku da se upozna (prepozna) i sa temama iz opusa V. Miloševića, K. Babića, M. Tajčevića, M. Kuzmanovića, K. Orfa, ali i D. Brubeka, D. Elingtona i drugih. Jedan od izazova kojima je "Iva" odolela u prošloj godini je i promena čak pet stalnih članova - ističe Pavlović.

Sada "Ivu" predstavljaju Marijana Simić, Žaklina Vučenović i Lejla Handukić (vokali), Stojana Kučuk  (violina), Sven Mehičić (klarinet), Branislav Vidović (bas gitara i vokal) Igor Jović (gitara), Dajana Desnica (perkašn i vokal), Saša Ristić (bubanj), i prof. Saša Pavlović (klavijature).

- Pored rada na muzičkom stvaralaštvu i u 2017. godini "Iva" je nastavila sa svojim projektom "Muzički karavan" koji predstavlja turneju ansambla po Republici Srpskoj, BiH i regionu. Ovaj projekat prvenstveno ima za cilj očuvanje i promociju tradicionalnog muzičkog blaga sa prostora Balkana i upoznavanje šire javnosti, posebno mladih, sa savremenim trendovima muzičkog izražavanja i muzičkim žanrom Njorld fusion – naglašava Pavlović.

Projekat, kaže, ima za cilj da razvija regionalnu kulturnu saradnju, da razvija poštovanje kulturne raznolikosti i da utiče na formiranje muzičke scene i publike koja poštuje, sluša i njeguje tradicionalnu muziku.

U okviru navedenog projekta u 2017. "Iva" je održala cjelovečernje koncerte i nastupe u gradovima koji počinju na slovo B: Bihać, Banjaluka, Brčko i Bijeljina.

Zahvaljujući prijateljima "Ive" stvoreni su adekvatni uslovi i sredinom decembra prošle godine održan je gala koncert u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci. Ovaj projekat su prepoznali i podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Doboj i Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS).

Na koncertima publika je imala priliku da se priključi ovom karavanu i da putuje kroz prostor i vrijeme, u zavisnosti od geografskog porijekla pjesme i muzičkog aranžmana.

Pavlović ističe da bi domaći muzički ansambli trebalo da budu prioritet i imperativ prilikom izrade godišnjih planova i programa i planiranja godišnjih budžeta domaćih kulturnih institucija.

- Svake godine "Iva" obavezno održi i koncerte u manjim mestima, a u okviru "Muzičkog karavana 2018" planirano je da nastavimo sa svojim muzičkim pustolovinama i borbom za decentralizaciju i očuvanje kulture. Na kraju, bez obzira na navedene otežavajuće okolnosti u realizaciji svojih planova i aktivnosti, "Iva" nastavlja da optimistično "jaše" kroz "muzičku džunglu" ka novim kulturnim oazama, ali i zapuštenim zamkovima kulture, s ciljem da kroz muzičke avanture opravda narodnu izreku "Iva od mrtva pravi živa!" - rekao je Pavlović.

Koncerti

- "Iva" je imala niz nastupa i koncerata od kojih se izdvajaju celovečernji koncerti u Trebinju, Milićima i Šamcu. Vredno je izdvojiti i to da je "Iva" otvorila i manifestaciju "Trg od ćirilice" u Herceg Novom. Originalnost i muzički kvalitet rezultirao je i velikim brojem poziva iz zemlje i inostranstva. Nažalost, zbog finansijske situacije, kao i zbog različitih obaveza članova ansambla, mnogo publike je ostalo uskraćeno za nastupe "Ive" – kaže Saša Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana