Ива - раскош свјетовне и духовне музике

Александра Глишић
Ива - раскош свјетовне и духовне музике

Етно-група "Ива", из Добоја, чувар је традиције, али и представник нове генерације стваралаца која својим умијећем одушевљава публику и стручну критику.

- "Ива" је један од главних амбасадора културе града Добоја, и један од водећих музичких ансамбала на пољу очувања традиционалне културне баштине Републике Српске. Иако је 2017. година била сложена и пуна изазова за домаћу музичку сцену РС ипак смо успели да реализујемо велики део планираних активности - каже умјетнички руководилац и оснивач "Иве" професор Саша Павловић.

Прошле године имали су премијеру композиције "Шар рапсодија" која је изведена на Свечаној академији поводом обиљежавања Дана Републике Српске.

Павловић каже да су им надахнутост и инспирација биле наклоњене тако да је током 2017. настало још неколико нових композиција из домена свјетовне и духовне музике.

- С обзиром на то да је прошло већ доста времена од објављивања првог албума под називом "Трава ива од мртва прави жива", ансамбл се фокусирао на снимање нових композиција и завршавање дуго очекиваног другог студијског албума. Снимање се одвијало на релацији студио "Паца" (Србија) и студио "Академија" (Република Српска) и успешно је завршено крајем године. Снимљени материјал је у фази миксовања и припреме за издавање, које је планирано за почетак ове године - казао је Павловић.

На новом албуму, додаје, под називом "Шљ-Ива од мртва прави жива" планирано је да се објави једанаест вокално-инструменталних композиција које су инспирисане највише српском традиционалном народном и духовном музичком заоставштином, али и музичким благом других народа са простора Балкана.

Нови албум је предвиђен за аудиторијум који конзумира композиције различитих музичких жанрова као што су џез, умјетничка музика, духовна, изворна народна, рок и поп музика.

- Дакле, поред народне музике, публика ће имати прилику да се упозна (препозна) и са темама из опуса В. Милошевића, К. Бабића, М. Тајчевића, М. Кузмановића, К. Орфа, али и Д. Брубека, Д. Елингтона и других. Један од изазова којима је "Ива" одолела у прошлој години је и промена чак пет сталних чланова - истиче Павловић.

Сада "Иву" представљају Маријана Симић, Жаклина Вученовић и Лејла Хандукић (вокали), Стојана Кучук  (виолина), Свен Мехичић (кларинет), Бранислав Видовић (бас гитара и вокал) Игор Јовић (гитара), Дајана Десница (перкашн и вокал), Саша Ристић (бубањ), и проф. Саша Павловић (клавијатуре).

- Поред рада на музичком стваралаштву и у 2017. години "Ива" је наставила са својим пројектом "Музички караван" који представља турнеју ансамбла по Републици Српској, БиХ и региону. Овај пројекат првенствено има за циљ очување и промоцију традиционалног музичког блага са простора Балкана и упознавање шире јавности, посебно младих, са савременим трендовима музичког изражавања и музичким жанром Њорлд фусион – наглашава Павловић.

Пројекат, каже, има за циљ да развија регионалну културну сарадњу, да развија поштовање културне разноликости и да утиче на формирање музичке сцене и публике која поштује, слуша и његује традиционалну музику.

У оквиру наведеног пројекта у 2017. "Ива" је одржала цјеловечерње концерте и наступе у градовима који почињу на слово Б: Бихаћ, Бањалука, Брчко и Бијељина.

Захваљујући пријатељима "Иве" створени су адекватни услови и средином децембра прошле године одржан је гала концерт у Народном позоришту РС у Бањалуци. Овај пројекат су препознали и подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Добој и Асоцијација композитора – музичких стваралаца (АМУС).

На концертима публика је имала прилику да се прикључи овом каравану и да путује кроз простор и вријеме, у зависности од географског поријекла пјесме и музичког аранжмана.

Павловић истиче да би домаћи музички ансамбли требало да буду приоритет и императив приликом израде годишњих планова и програма и планирања годишњих буџета домаћих културних институција.

- Сваке године "Ива" обавезно одржи и концерте у мањим местима, а у оквиру "Музичког каравана 2018" планирано је да наставимо са својим музичким пустоловинама и борбом за децентрализацију и очување културе. На крају, без обзира на наведене отежавајуће околности у реализацији својих планова и активности, "Ива" наставља да оптимистично "јаше" кроз "музичку џунглу" ка новим културним оазама, али и запуштеним замковима културе, с циљем да кроз музичке авантуре оправда народну изреку "Ива од мртва прави жива!" - рекао је Павловић.

Концерти

- "Ива" је имала низ наступа и концерата од којих се издвајају целовечерњи концерти у Требињу, Милићима и Шамцу. Вредно је издвојити и то да је "Ива" отворила и манифестацију "Трг од ћирилице" у Херцег Новом. Оригиналност и музички квалитет резултирао је и великим бројем позива из земље и иностранства. Нажалост, због финансијске ситуације, као и због различитих обавеза чланова ансамбла, много публике је остало ускраћено за наступе "Иве" – каже Саша Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана