Istorija Jedinstva na fotografijama

Aleksandra Madžar
Istorija Jedinstva na fotografijama

Banjaluka - Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" počelo je proslavu 120. godišnjice postojanja otvaranjem retrospektivne izložbe fotografija u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Postavkom je predstavljena istorija "Jedinstva" koje je jedno od najstarijih društava u Republici Srpskoj i BiH. Društvo je osnovano 1893, a djelovalo je do 1941. godine, kada mu je zabranjen rad. Godine 1992. obnovljen je rad ovog društva, a Mješoviti hor je veoma brzo zauzeo istaknuto mjesto u muzičkom životu Republike Srpske i postao nosilac tri visoka odlikovanja, ordena Svetog Save, ordena Njegoša i ordena Svetog Andreja.

Dirigent hora "Jedinstvo" Nemanja Savić najavio je da će proslava jubileja obuhvatiti i 10. međunarodni festival "Banjalučki horski susreti" koji će biti održan 18. i 19. oktobra.

- Koncerti ženskog hora "Plovdiv" iz Bugarske i vokalne grupe "Konstantin" biće 18. oktobra u Banskom dvoru. Iste večeri u Hramu Hrista Spasitelja nastupiće hor "Obilić" iz Beograda - kazao je Savić.

U svečanom programu večeras u 19 časova predstaviće se izvorne pjevačke grupe i horovi iz Banjaluke, Prijedora i Kozarske Dubice. Ljubitelji horske muzike imaće priliku da večeras u 20 časova dođu na "Veče horske muzike", koje će biti održano u Banskom dvoru. Učestvovaće Ženski kamerni hor "Banjalučanke", Gradski hor Prnjavor, Srpsko crkveno pjevačko društvo "Sveti Georgije" iz Prnjavora, Mješoviti hor "Una" iz Novog Grada i Srpsko crkveno pjevačko društvo "Bogoljublje" iz Doboja.

Premijera

Na večerašnjem nastupu hora "Banjalučanke" biće premijerno izvedena kompozicija "Odbrojavanje ili tri na "e" Mladena Matovića.

- Tekstualni predložak je zasnovan na sadržaju tri poznate brojalice koje počinju slovom "e", a sama kompozicija predstavlja kratak zvučni komentar civilizacije koja poslije dostizanja svog vrhunca ide prema sopstvenom urušavanju. Na kraju kompozicije iznervirani članovi hora završavaju odbrojavanje tako što "ubijaju dirigenta na sceni" - kaže Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana