Историја Јединства на фотографијама

Александра Маџар
Историја Јединства на фотографијама

Бањалука - Српско пјевачко друштво "Јединство" почело је прославу 120. годишњице постојања отварањем ретроспективне изложбе фотографија у Банском двору Културном центру.

Поставком је представљена историја "Јединства" које је једно од најстаријих друштава у Републици Српској и БиХ. Друштво је основано 1893, а дјеловало је до 1941. године, када му је забрањен рад. Године 1992. обновљен је рад овог друштва, а Мјешовити хор је веома брзо заузео истакнуто мјесто у музичком животу Републике Српске и постао носилац три висока одликовања, ордена Светог Саве, ордена Његоша и ордена Светог Андреја.

Диригент хора "Јединство" Немања Савић најавио је да ће прослава јубилеја обухватити и 10. међународни фестивал "Бањалучки хорски сусрети" који ће бити одржан 18. и 19. октобра.

- Концерти женског хора "Пловдив" из Бугарске и вокалне групе "Константин" биће 18. октобра у Банском двору. Исте вечери у Храму Христа Спаситеља наступиће хор "Обилић" из Београда - казао је Савић.

У свечаном програму вечерас у 19 часова представиће се изворне пјевачке групе и хорови из Бањалуке, Приједора и Козарске Дубице. Љубитељи хорске музике имаће прилику да вечерас у 20 часова дођу на "Вече хорске музике", које ће бити одржано у Банском двору. Учествоваће Женски камерни хор "Бањалучанке", Градски хор Прњавор, Српско црквено пјевачко друштво "Свети Георгије" из Прњавора, Мјешовити хор "Уна" из Новог Града и Српско црквено пјевачко друштво "Богољубље" из Добоја.

Премијера

На вечерашњем наступу хора "Бањалучанке" биће премијерно изведена композиција "Одбројавање или три на "е" Младена Матовића.

- Текстуални предложак је заснован на садржају три познате бројалице које почињу словом "е", а сама композиција представља кратак звучни коментар цивилизације која послије достизања свог врхунца иде према сопственом урушавању. На крају композиције изнервирани чланови хора завршавају одбројавање тако што "убијају диригента на сцени" - каже Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана