Истинске вриједности овјековјечене у дјелима

Александра Глишић
Истинске вриједности овјековјечене у дјелима

Бањалука - Љубав је одувијек била инспиративна за писце, а нека од тих дјела вијековима привлаче читаоце и доживјела су различите позоришне и филмске адаптације.

Роман "Ана Карењина" великана руске и свјетске књижевности Лава Н. Толстоја одавно је постао школска лектира, али и омиљено штиво старијих генерација. Лијепа и богата Рускиња која поштујући закон љубави прекрши друштвене норме постала је једна од најпознатијих књижевних хероина. Анина веза са Вронским налази се у самом врху љубавних прича, а прије неколико година добила је нову филмску верзију са Киром Најтли у главној улози. Иако је романса Ане и Вронског означена као прави скандал, ријеч је о једној од најстраственијих љубави међу корицама књига.

Виљем Шекспир се захваљујући својим драмама златним словима уписао у историју књижевности, а "Ромео и Јулија" означени су као синоним за заљубљене људе. Нема сумње да су чак и они који нису прочитали овај Шекспиров комад чули за овај пар из Вероне или одгледали неки од филмова и представа под истим насловом.

"Љубав у доба колере" дефинитивно је прави примјер како на први поглед обична прича може да постане одличан роман ако је писана пером Габријела Гарсије Маркеса. Страст Фермине Дасе и Флорентина Арисе трајала је дуже од шест деценија, а никога није оставила равнодушним. Баш као ни филм снимљен по овом дјелу.

Шарлот Бронте ауторка је романа "Џејн Ејр" који обилује љубављу пратећи судбину сирочета које одраста у дјевојку суочену са тешким изборима. Први објављени роман Џејн Остин "Разум и осјећајност" обично је смјештен на полице романтичарки. Помало заборављена времена и потиснуте вриједности пронаћи ће сви који се одлуче да прочитају ову књигу.

1. "Ана Карењина" одавно постала школска лектира

2. "Ромео и Јулија" синоним за заљубљене људе

3. "Љубав у доба колере" никога није оставила равнодушним

4. "Џејн Ејр" обилује љубављу пратећи судбину сирочета

5. "Разум и осјећајност" обично смјештени на полице романтичарки

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана