Истакнути умјетник Грејсон Пери о изложби Таштина малих разлика: Оригиналност je за људе кратке меморије

Александра Маџар
Истакнути умјетник Грејсон Пери о изложби Таштина малих разлика: Оригиналност je за људе кратке меморије

Бањалука - Добар је осјећај ући у музеј у било ком граду, а посебно у граду у којем живите, у којем најчешће слушате приче како је култура на маргини и видјети велико име савремене умјетности Грејсона Перија како обилази своју изложбу и дискутује са вама познатим лицима.

Добар је осјећај удахнути наду да може бити боље и да мањи градови могу бити центри великих догађаја, какав је и овај, отварање изложбе "Таштина малих разлика" овог британског умјетника којег у његовој земљи називају националним благом.

Концентрисан на разговор са екипом Музеја и његовим сарадницима, опуштено обилазећи поставку неколико часова прије отварања, није обраћао много пажње на групу медија и гостију који су чекали, јер су имали ту част да их лично он проведе кроз изложбу па се стицао утисак као да Пери није први пут у Бањалуци. А када је дошао тренутак да се сви заједно упутимо у шетњу изложбом у самом старту било је јасно да тај четвртак, 7. септембар, за оне који су ту, који осјећају припадност свијету умјетности биће један од оних дана који се са поносом памте. На самом почетку било је лијепо чути: "Веома сам поносан што сам у Бањалуци и што могу представити своју изложбу". И тако је почела прича о његовој фасцинацији укусом.

- Као визуелни умјетник увијек сам био фасциниран зашто људи бирају одређену одјећу или одређену завјесу, одређене ципеле или одређену плоче. Када кажемо да волимо нешто, онда употребљавамо велику ријеч. Ми волимо ствари, јер се читав наш живот усмјерава према глаголу вољети. Када се нађете у продавници и одаберете неку ствар, онда читав ваш живот учествује у производњи тог момента. Ваше поријекло, идентитет, националност, сексуалност и било шта друго вам говори какве завјесе да купите. Тако да је укус веома важна ствар - казао је Пери.

Његова велика страст у животу, открио нам је умјетник, је потреба да проучава све што је направљено у умјетности.

- Стварам дјела коју су приступачна и витална, али која нису поједностављена. У Британији људи често покушавају да поједностављено причају са људима, док ја желим дубљу комуникацију - објаснио је он.

Такође, истиче да људске животе жели да посматра на оштар начин.

- Мислим да је то мој посао - да гледам ствари у животу на оштар начин. Нешто раније ми је британски "Канал 4" предложио да направим емисију за њих и питали су ме шта бих хтио да радим. Режисер Нил Кромби и ја смо размишљали шта да урадимо и он је предложио да се бавимо укусом. Укус је нешто што сви имамо и то је нешто са чим сам ја одушевљен - наставио је причу Пери.

Фасциниран је укусом, јер сматра да нам он говори ко смо и шта смо, а док Грејсон, изузетно духовит и надахнут у исто вријеме уводи у идеју своје поставке, публика са пажњом и честим смијехом слуша.

- Начин на који је укус структурисан у Британији и широм свијета је углавном везано за друштвени статус и класе. Главна структура за одређивања укуса у Британији је друштвена класа. Богати људи су баш опсједнути укусом - додаје он.

Разговоре о укусу водио је и у Британији, што је многе подстакло да признају да су размишљали о тим стварима на тај начин, али да нико као Пери није тако причао о укусу.

- Увијек функционишем на начин тако што на примјер уђем у музеј и видим нешто. Онда помислим да треба да урадим своју верзију виђене ствари. Нисам оригиналан умјетник. Оригиналност је за људе који имају кратку меморију - сматра Пери.

Ходајући кроз музеј Пери се заустављао испред сваке таписерије и темељно објаснио сваки детаљ. Одговарајући на питања присутних, рекао је да је сваки од његових радова дијелом аутобиографски. За сат времена проведених са Перијем упознали смо се са измишљеним ликом његових монументалних таписерија Тимом Рејквелом, од његовог раног дјетињства, преко тинејџерских дана, па све до смрти у аутомобилској несрећи. Таписерије су богате садржајем, детаљима и бојом и приказују многе ексцентричности и јединствености које се везују за живот у Великој Британији - од дизајна ентеријера до британске кухиње, политичких протеста и трачева о животима познатих личности. Тима ће упознати и сви они који посјете музеј у наредном периоду. Ми смо имали велику част да упознамо Грејсона Перија на овакав начин и проведемо са њим неко вријеме прије свечаног отварања поставке, које је требало да буде одржано у четвртак увече и сасвим природно пред гостима имамо право да осјећамо понос, јер је Бањалука једини град у оквиру његове турнеје западним Балканом у коју је Пери дошао да отвори изложбу.

Успјешна сарадња

На прес-конференцији одржаној прије вођења кроз изложбу директорица Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић, директорица "British Councila" у БиХ Лариса Халиловић и глобална директорица за изложбе "British Councila" Џема Холингтон истакле су значај заједничке сарадње која, као резултат и доказ успјеха, има и ову поставку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана