Ines Popović, operska pjevačica: Oslobađanje talenta kroz muziku

Aleksandra Madžar
Ines Popović, operska pjevačica: Oslobađanje talenta kroz muziku

Potreba za školom pjevanja u Banjaluci odavno postoji, a zbog toga su i otvoreni smjer solo pjevanje u Muzičkoj školi "Vlado Milošević" i na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" operska pjevačica Ines Popović iz Banjaluke, koja je pokrenula prvu školu modernog stila pjevanja u Banjaluci, a časove će držati u Gradskom pozorištu "Jazavac".

- Prije nekoliko mjeseci dobila sam poziv od osnivača pozorišta "Jazavac" da u okviru već postojećeg studija glume "Jazavac" pokrenemo i školu pjevanja. Taj prijedlog sam odmah prihvatila, jer sam se i sama zanimala za takvu inicijativu. Posebno mi je drago da ću imati priliku da dio svog znanja i iskustva prenesem na mlade i talentovane ljude - kazala je Popovićeva.

Upis je počeo u septembru, a kako je rekla, svi koji to budu željeli mogu im se pridružiti tokom cijele godine.

- Polaznici će imati priliku da zaista na jedan zabavan i komforan način uče o pjevanju kroz sve aspekte te umjetnosti. Dobiće neophodno osnovno znanje iz solfeđa, teorije muzike, istorije muzike i pored rada na samom glasu, koji je primaran, na ovaj način će pokrenuti sve svoje kvalitete i talente - objasnila je mlada umjetnica.

Mnogi zamišljaju da je pjevati jednostavno, ali kako kaže Popovićeva iza toga se kriju razni procesi.

- Iz mog dosadašnjeg iskustva jedna od najbitnijih stavki u ovakvom zanimanju, koje je prije svega inspirativno, jeste sloboda. Učenik od 10 ili 30 godina starosti treba da se osjeća opuštenim i relaksiranim da bi mogao reagovati - smatra ona.

Prema njenim riječima, sljedeća najbitnija stavka je motivacija.

-  Na tome insistiram u svakom trenutku. U radu sa svojim učenicima dosta razgovaram o tome i bitno mi je da shvate da talenat nije presudan u pjevanju. Postojali su oni koji su bili manje talentovani i doživjeli veliki uspjeh, a naravno i mnogo češće obrnuto. Presudan je rad, ogromno zalaganje i vjera u sebe. Najvažnije mi je da se svaki moj učenik osjeća prirodno i dobro i da uživa u procesu otkrivanja svojih vokalnih mogućnosti - istakla je Popovićeva.

Jedinstvenost

- Trenutno u Banjaluci ne postoji nijedna ustanova koja, pored klasičnog stila školovanja, pruža i moderni stil pjevanja kao što su džez, r&b, mjuzikl, soul... U skladu sa tim proizašla je ideja da bude otvoren takav studio u kom će svi zainteresovani imati priliku da uče i moderni i klasični stil pjevanja -  kaže Ines Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana