Инес Поповић, оперска пјевачица: Ослобађање талента кроз музику

Александра Маџар
Инес Поповић, оперска пјевачица: Ослобађање талента кроз музику

Потреба за школом пјевања у Бањалуци одавно постоји, а због тога су и отворени смјер соло пјевање у Музичкој школи "Владо Милошевић" и на Академији умјетности у Бањалуци.

Рекла је ово за "Глас Српске" оперска пјевачица Инес Поповић из Бањалуке, која је покренула прву школу модерног стила пјевања у Бањалуци, а часове ће држати у Градском позоришту "Јазавац".

- Прије неколико мјесеци добила сам позив од оснивача позоришта "Јазавац" да у оквиру већ постојећег студија глуме "Јазавац" покренемо и школу пјевања. Тај приједлог сам одмах прихватила, јер сам се и сама занимала за такву иницијативу. Посебно ми је драго да ћу имати прилику да дио свог знања и искуства пренесем на младе и талентоване људе - казала је Поповићева.

Упис је почео у септембру, а како је рекла, сви који то буду жељели могу им се придружити током цијеле године.

- Полазници ће имати прилику да заиста на један забаван и комфоран начин уче о пјевању кроз све аспекте те умјетности. Добиће неопходно основно знање из солфеђа, теорије музике, историје музике и поред рада на самом гласу, који је примаран, на овај начин ће покренути све своје квалитете и таленте - објаснила је млада умјетница.

Многи замишљају да је пјевати једноставно, али како каже Поповићева иза тога се крију разни процеси.

- Из мог досадашњег искуства једна од најбитнијих ставки у оваквом занимању, које је прије свега инспиративно, јесте слобода. Ученик од 10 или 30 година старости треба да се осјећа опуштеним и релаксираним да би могао реаговати - сматра она.

Према њеним ријечима, сљедећа најбитнија ставка је мотивација.

-  На томе инсистирам у сваком тренутку. У раду са својим ученицима доста разговарам о томе и битно ми је да схвате да таленат није пресудан у пјевању. Постојали су они који су били мање талентовани и доживјели велики успјех, а наравно и много чешће обрнуто. Пресудан је рад, огромно залагање и вјера у себе. Најважније ми је да се сваки мој ученик осјећа природно и добро и да ужива у процесу откривања својих вокалних могућности - истакла је Поповићева.

Јединственост

- Тренутно у Бањалуци не постоји ниједна установа која, поред класичног стила школовања, пружа и модерни стил пјевања као што су џез, р&б, мјузикл, соул... У складу са тим произашла је идеја да буде отворен такав студио у ком ће сви заинтересовани имати прилику да уче и модерни и класични стил пјевања -  каже Инес Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана