Igor Motl za Glas Srpske: Besparica zaledila Gitar fest

Mirna Pijetlović
Igor Motl za Glas Srpske: Besparica zaledila Gitar fest

Banjaluka - Ljubiteljima nota koje prstima oživljavaju najveći svjetski virtuozi na gitari i ove godine će biti uskraćeno uživanje na festivalu "Gitar fest" u Banjaluci, i to zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Predsjednik Udruženja "Asocijacija gitarista" Igor Motl za "Glas Srpske" je podsjetio da je i prošle, kao i ove godine, festival "ugasila" besparica.

- Mislili smo da će to biti trenutno u 2014. godini, međutim, i ove godine se nastavio trend nedostatka novca, pa smo odlučili da održavanje festivala, na našu veliku žalost, privremeno "zaledimo" - rekao je Motl.

Dok je situacija u vezi sa budžetom u padu, on ističe da su šanse da u toku ove godine festival bude održan jako male, jer žele da ispoštuju želje kako publike, tako i izvođača.

Nezadovoljstvo ne krije ni publika, koja je sa uživanjem osam godina zaredom dolazila na festival, ali ni profesionalni muzičari koji su imali priliku da se upoznaju sa velikim svjetskim imenima iz svijeta gitare i poslušaju ih kada su nastupali na "Gitar festu" u Banjaluci.

- To je festival na koji su dolazili svjetski poznati izvođači i pedagozi, što je za nas studente i te kako važno zbog usavršavanja, a i idealna prilika za sve ljubitelje klasične gitare da čuju kvalitetne koncerte - rekla je mlada muzičarka Mila Stojnić.

Kako je naglasio Motl, ulaz na festival je naplaćivan samo jedne godine.

- Shvatili smo da zbog posjećenosti ulaznicu za "Gitar fest" ne možemo naplaćivati. Festival nije komercijalan, tako da je podrška sponzora izostala, a nismo smjeli da se oslonimo na ionako nesiguran novac koji za kulturu planiraju da izdvoje državne i republičke institucije - pojasnio je Motl.

On je dodao da su godinama ulagali lična sredstva i radili isključivo iz entuzijazma i ljubavi prema gitari, ali da to više nisu mogli zbog dugova koji su im se nakupili.

- Nismo odustali od festivala. Sačekaćemo neka bolja vremena kako bismo ponovo pokrenuli muzičku priču koja ima cilj da promoviše raznolikosti gitare kao instrumenta - zaključio je Igor Motl.

Virtuozi

Na festival su svaki put dolazili svjetski poznati virtuozi kao što su: Pavel Štajdl, Đanpaolo Bandini, Preston Rid, Alen Garagić, Griša Gorjačev te mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana