Ideologija vlasti iz Titove privatne zbirke

Aleksandra Madžar
Ideologija vlasti iz Titove privatne zbirke

Banjaluka - Otvaranje izložbe "Umetnost i vlast - pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita" autora Ane Panić, kustosa Muzeja istorije Jugoslavije, privuklo je mnogobrojne posjetioce u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije iz Beograda i Galerijom Matice srpske iz Novog Sada.

Postavku, koju čini 46 ulja na platnu i 11 grafika pejzaža iz privatne zbirke Josipa Broza te pet maketa kuća u kojima je živio ili boravio Tito, u četvrtak uveče otvorio je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić ističući da je ideologija prolazna, a umjetnost vječna.

Zaljubljenicima u umjetnost obratila se i direktor Muzeja savremene umjetnosti Srpske Sarita Vujković objašnjavajući da izložena djela objedinjuju cjelokupnu ideju jugoslovenske umjetnosti i da su dospjela u zbirku Josipa Broza nakon Drugog svjetskog rata.

- Ova izložba na profesionalan način povezala je Muzej istorije Jugoslavije i Galeriju Matice srpske, koja je uspjela da ova djela zaštiti konzervacijom i da im novi sjaj - naglasila je ona.

Mnogo truda i ljubavi uložila je kustos Muzeja istorije Jugoslavije iz Beograda Ana Panić, što su prisutni i prepoznali.

-  Izloženi radovi ilustruju tokove jugoslovenske umjetnosti. Svi ovi pejzaži su pokloni Josipu Brozu Titu. Danas ih baštini Muzej istorije Jugoslavije, a ideja je da se prikažu na jedan novi način - kazala je Panićeva.

Istakla je da sva djela, koja će do 16. oktobra biti u Banjaluci, nisu samo "nevini prikazi prirode i gradova", već imaju jasnu političko-propagandnu ulogu i odraz su ideologije vlasti.

Zahvaljujući cijeloj kreativnoj ekipi Muzeja na gostoprimstvu i profesionalnoj saradnji, Panićeva nije mogla sakriti ponos što je otvaranje proteklo na visokom nivou.

Osim likovnih prikaza Titovog rodnog kraja koji su ovjekovječili poznati jugoslovenski umjetnici poput Stojana Aralice, Josipa Generalića i Vilima Svečnjaka, na banjalučkoj izložbi predstavljene su i makete kuća u kojima je živio ili boravio Broz.

Dio izložbe su i video-radovi "Plodovi naše zemlje" i "Uokvirivanje prostora" slovenačke umjetnice Jasmine Cibic, nastali 2012. i 2013. godine u okviru projekta "Za našu ekonomiju i kulturu" na 55. venecijanskom bijenalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana