Идеја Кустурице обрадовала Фоче: Изградњом мултиплекса богати културни живот

Радмила Ђевић
Идеја Кустурице обрадовала Фоче: Изградњом мултиплекса богати културни живот

Фоча - Уз истинско уживање у филму "На млијечном путу" прослављеног редитеља Емира Кустурице становници Фоче пресрећни су и због вијести која је обиљежила премијеру филма протеклог викенда - да ће Андрићград у сарадњи са општином Фоча започети адаптацију биоскопа у овој локалној заједници и саградити савремени мултиплекс.

Тако ће постојећи фочански биоскоп, који дјелује у оквиру Центра за културу и информисање, бити у потпуности реновиран, а вриједност инвестиције је 1.200.000 марака.

Режисер Емир Кустурица је истакао да  има намјеру да оживи биоскопе и кинематографију уопште у крајевима  у којима су заборављени. Због тога је, како је рекао, у сарадњи са представницима локалне заједнице иницирао реконструкцију постојећег биоскопа, која би подразумијевала нове три савремене сале.

- Желимо да оживимо још једно ново социјално жариште гдје долазе млади, а то је биоскоп, као једна од најбољих измишљотина 20. вијека, која ће преживјети и у 21. вијеку. Радови би требало да почну ускоро, прва сала ће бити лакша за адаптацију, јер има доста добру акустичку обраду, треба да буду промијењени платно и сједишта, што би било завршено у наредна три мјесеца, а други дио, простор изнад биоскопске сале и испод, би негдје до октобра требало да буде завршен, тако да би то у принципу требало да буде мултиплекс - рекао је Кустурица.

Радови почињу брзо

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да ће локални парламент наредних дана донијети одлуку о реконструкцији биоскопа, те да ће након тога радови врло брзо почети.

- Ово је идеја нашег режисера Емира Кустурице коју смо ми поздравили и подржали. Андрићград ће уложити своја средства, а општина даје на коришћење биоскоп. Биоскопска сала на првом спрату биће осавремењена видео и аудио-опремом, а двије сале на другом спрату такође ће бити уређене. Не само да ћемо тиме добити нови биоскоп, односно мултиплекс, већ и нови простор за културне садржаје, промоције, културне вечери, свечаности и све оно што чини културни живот једног града - рекао је Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана