I tužan stvarao radosnu muziku života

Danko Kuzmanović
I tužan stvarao radosnu muziku života

Banjaluka - Istinska muzička legenda Banjaluke, pedagog, prijatelj i dobri duh grada, kako su ga mnogi zvali, Zdravko Ćosić, koji nas je napustio u noći između subote i nedjelje u 69. godini života, sahranjen je uz veliki broj prijatelja i poštovalaca na groblju na Pobrđu.

Prije sahrane održana je i komemoracija u Banskom dvoru Kulturnom centru. Komemoraciju je pred prepunom salom vodio dugogodišnji Ćosićev prijatelj, novinar i meteorolog Nebojša Kuštrinović.

Kuštrinović je kazao da je ovih dana tužno, i kako on kaže tamburaški, zabrujala vijest o iznenadnoj smrti našeg izuzetno dragog čovjeka, učitelja, velikana tambure, našeg maestra Zdravka Ćosića.

- Svjedoci smo da ni vrijeme ni ljudi ne daju da umremo kako ponekad i pomislimo i poželimo. Znamo da ljubav nema granice, a i to da smrt ne bira, kažu - uzima najbolje, a ja sa ovog mjesta dodajem, i otima najdraže. Ćosa, tako je volio da ga zovemo, od nas je iznenada otela opaka bolest. Međutim, druženje sa Ćosom, svima nama koji te dobro poznajemo, ostaće zabetonirano, siguran sam, u moje i sjećanje i pamćenje - kazao je Kuštrinović.

On je istakao i da će “Ansambl Zdravka Ćosića” nastaviti sa radom, te da će se ubuduće zvati Ansambl “Zdravko Ćosić”, kao i da će prvi koncert u čast ovog velikana biti izveden 20. maja.

- Tvoj život, dragi Ćos, bijaše red, rad, borba, disciplina, ali iznad svega toga bila je ljubav. Borio si se sa sreću, otimajući od nesreće, tražio si dobrotu bez pakosti, u životu, bez obzira i na rat uvijek je bilo puno radosti. Želio si život bez granica i društvo bez mržnje. Neki drugi su nam crtali granice, ali ti si znao da muzika nema granice, i da ih najbolje i najljepše briše - dodao je Kuštrinović.

Član “Gradskog tamburaškog orkestra” Miro Marinković je rekao da ih je upoznala tambura.

- Zdravka sam upoznao u osnovnoj školi. Upoznala nas je tambura. Od tada smo na neki način bili stalno zajedno. Bili smo uz tamburu, svirali smo, nismo nikada prekidali. Nismo bili drugovi, ili poznanici, bili smo prijatelji, bili smo porodica, bili smo zajedno, djeca su nam rasla zajedno – naveo je Marinković.

Predsjednik “Gradskog tamburaškog orkestra” Spomenko Guzijan je istakao da ovim odlaskom ostaje jedna velika praznina u muzičkom životu Banjaluke.

- Dragi Ćos, jako je teško s ovog mjesta govoriti o tebi, jer svi smo svjesni da tvojim odlaskom u našem srcu ostaje jedna velika praznina, ali moramo biti uvjereni da tvoj odlazak istovremeno znači i dolazak među banjalučke legende koje će, siguran sam, živjeti decenijama i vijekovima u ovom gradu. Kada sam počeo svirati u “Pelagiću”, a počeo sam kao tinejdžer, ti si u to vrijeme bio na odsluženju vojnog roka, ali su svi u orkestru pričali “kad dođe Ćos, biće drukčije, onda ćemo svirati ovo, ili ono”, tako da sam prije 40 godina bio nestrpljiv da te upoznam, i evo družili smo se skoro pola vijeka - objasnio je Guzijan.

Prisutnima se obratio i Luka Kecman, koji je emotivnim govorom evocirao uspomene na dragog prijatelja.

- Dragi moj Ćos, pišem ti jer mi je jedino to preostalo. Pišem ti jer bez traga u vremenu nema ni tebe ni mene ni nas. Pišem ti bez namere da evociram bilo koje sećanje, ne zato što ih nema već zato što hoću da ti kažem na šta pomislim kada se izgovori tvoje ime. Dragi naš Ćos, kako je teško u ovom isparanom svetu postati i ostati čovek. Kako je teško biti svoj, i biti sam a tako radostan, kako je čudno to da i kada si tužan stvaraš radosnu muziku života. Koliko srce treba da ima čovek koji je ceo svoj život posvetio jednom idealu – da traži večnu pravdu i lepotu duše – zaključio je Kecman.

Zdravko Ćosić je dugo godina bio dirigent “Gradskog tamburaškog orkestra”, a vodio je i “Ansambl Zdravka Ćosića”, koji je posljednjih godina veoma aktivno radio. On jeste napustio ovaj svijet, ali je muzika koju je stvarao ostala, kao podsjetnik na jednog velikog čovjeka i umjetnika.

Evropski tamburaški savez

 

Član “Gradskog tamburaškog orkestra” Miro Marinković je napomenuo da je Zdravko Ćosić bio taj koji je povezao pokidane veze od Slovenije do Makedonije.

- Evropski tamburaški savez osnovan je prije 15 godina i upravo je Zdravko Ćosić bio taj koji je obnovio pokidane veze od Makedonije do Slovenije. Svih šest republika bivše Jugoslavije ušlo je u Evropski tamburaški savez zahvaljujući Zdravku Ćosiću. Dobili smo mnoge nove prijatelje, zahvaljujući njemu, a tu su se uključile Austrija, Mađarska i druge zemlje, ukupno njih 14 - kazao je Marinković, sjećajući se kako je pedeset omladinaca iz tih 14 zemlja, na prvom evropskom omladinskom kampu tamburaša održanom u Banjaluci izvelo kompoziciju “Bašta sljezove boje” Zdravka Ćosića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana