Horska elita na “Zlatnoj vili”

Snežana Tasić
Horska elita na “Zlatnoj vili”

Prijedor - Na Međunarodnom festivalu horova “Zlatna vila”, koji će se 8. i 9. maja održati u Prijedoru, nastupiće devet horova iz sedam zemalja.

Potpredsjednik Organizacionog odbora festivala Ljiljana Babić potvrdila je da će ovogodišnji festival biti u znaku 15 godina festivala horova i 130 godina horskog pjevanja u gradu Prijedoru.

- “Zlatna vila” je respektabilni festival horova kojim se održava tradicija horskog pjevanja koju je prije 130 godina počelo Pjevačko društvo “Vila” - kazala je Babićeva.

Ona je istakla da festival i ove godine dovodi renomirane horske pjevače, a s obzirom na to da je riječ o jubilarnom festivalu biće svečanijeg karaktera.

- Na otvaranju će nastupiti domaći hor Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva “Vila” i hor “Vilenjak”, sastavljen od djece predškolskog uzrasta - rekla je Babićeva.

U dvije festivalske večeri publici će se predstaviti renomirani horski pjevači - Akademski pevski zbor “Tone Tomšič” Univerziteta u Ljubljani iz Slovenije, hor “Gortinija”, “Gevgelija” iz Makedonije, Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” iz Križevaca, Djevojački hor “Evmolpeja” iz Plovdiva iz Bugarske, Riječki komorni zbor “Val” iz Rijeke, Novosadski kamerni hor, iz Srbije, KUD “Ivo Lola Ribar” iz Beograd, hor “Kantika Leticija” iz Zlina iz Češke i hor “Rigo vertikale” iz Trentina u Italiji.

Nastup horova ocjenjivaće stručni žiri u sastavu predsjednik Darinka Matić-Marović iz Beograda, te Vladimir Kranjčević iz Zagreba i Svetislav Božić iz Beograda.

Prema propozicijama, horovi su obavezni da u svom dvadesetminutnom nastupu izvedu pet kompozicija pripremljenih za festival - djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

Pokrovitelj ovogodišnje “Zlatne vile” je grad Prijedor, koji je za ovu manifestaciju budžetom predvidio 50.000 KM, a organizatori očekuju sredstva i od Ministarstva prosvjete i kulture RS. Ovom manifestacijom ujedno će početi i niz svečanosti kojima se obilježava 16. maj, Dan grada Prijedora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana