Хор Академије умјетности и Јединство одржали концерт: А капела дјела Чеснокова оставила посебан утисак

Мирна Пијетловић
Хор Академије умјетности и Јединство одржали концерт: А капела дјела Чеснокова оставила посебан утисак

Бањалука - Музичари понесени најљепшим емоцијама, својим достојанственим наступом у Банском двору Културном центру у Бањалуци у сриједу увече, евоцирали су успомене на умјетника Владу Милошевића, који је својевремено дириговао Хором Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Мјешовити хором српског пјевачког друштва "Јединство".

Диригент Немања Савић подсјетио је да је Владо Милошевић, у чију част се протеклих дана одржава манифестација "Дани Владе С. Милошевића", дириговао "Јединством" од 1931. до 1941. године.

Публика је тако имала прилику да, поред ова два хора, чује и неколико солиста са Академије умјетности, као и Музичке школе "Владо Милошевић" из Бањалуке.

Присутним љубитељима хорске музике на најљепши начин су се прикладним композицијама представили сопрани Анета Макањић и Милица Стјепић, мецосопран Биљана Керкез, баритон Лазар Радоја те тенор Радојица Жагран.

На самом почетку наступа здружени хорови извели су два а капела дјела познатог руског композитора Павела Чеснокова, а ријеч је о композитору који је написао грандиозан и интересантан хорски опус.

- Све оно што је Чесноков написао за хор је јако звучно и импресивно, а његове композиције изводе свјетски познати хорови - испричао је Савић.

На репертоару концерта се нашло једно, по много чему, интересантно вокално инструментално дјело савременог српског композитора Зорана Христића "Десет обраћања Богородици Тројеручици Хиландарској".

- Ова композиција настала је на текст чувеног књижевника и пјесника Љубомира Симовића и то дјело била је инспирација Христићу да уради једно несвакидашње дјело. Поред солиста, куриозитет извођењу овог дјела чинила је инструментална матрица, а као пијаниста наступила је Сања Чолић-Зелић, што је извођење ове композиције свакако подигло на један виши ниво - истакао је диригент Немања Савић.

Снага гласова врхунских музичара, који су са овим хоровима наступали широм свијета, а за своје наступе награђивани високим угледним признањима, још једном су доказали да наша публика воли и подржава извођење хорске музике, која ће сигурно, уз сав труд и залагање умјетника, наставити да ниже успјехе и осваја свјетске сцене.

Утисци

- Презадовољни смо наступом, али и реакцијама многобројне публике која увијек радо дође да нас подржи. Цјелокупан наступ је одржан на завидном извођачком нивоу, а позитивна атмосфера утицала је да свака композиција буде надахнуто изведена - рекао је диригент Немања Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана