Hilandar - duhovna riznica kroz vijekove

Glas Srpske
Hilandar - duhovna riznica kroz vijekove

BANjA LUKA - Istoričar umjetnosti, slikar i poeta Milutin Dedić, predavanjem "Hilandar zauvijek", koje je u petak održao u banjolučkoj Gimnaziji, podsjetio je na značajne detalje vezane za ovaj manastir.

Povod za predavanje bila je krsna slava ove svetinje, Vavedenje presvete Bogorodice.

Manastir Hilandar je zadužbina Svetog Simeona i Svetog Save, podignuta 1198. godine, na Svetoj gori.

Vizantijski car Aleksije Treći Anđeo dao je pravo velikom županu Stefanu Nemanji i njegovom sinu monahu Savi da na ruševinama nekadašnjeg vizantijskog manastira Helandariona podignu srpski manastir.

- U ovoj povelji piše da se manastir daje na trajno korišćenje srpskom narodu. Ne pojedincu, nego narodu kao entitetu - istakao je Dedić.

Hilandar je nastajao u veoma dramatično vrijeme krstaških ratova, a njegov razvoj su pomagali svi Nemanjići i drugi brojni srpski vladari.

Stradao je nekoliko puta od svoga nastanka do danas, a velika nedaća je zadesila ovaj srpski duhovni centar 2004. godine, kada je u požaru izgorio veliki njegov dio.

- Interesantno je da je u velikom požaru ostao plamenom netaknut baš onaj dio koji su izgradili Nemanjići - rekao je Dedić.

U hilandarskoj riznici je do kraja 19. vijeka čuvan najznačajniji ćirilični spomenik srpskoslovenske pismenosti iz 12. vijeka, "Miroslavljevo jevanđelje".

- Na svom putu u Atinu, na prve Olimpijske igre 1896. godine, u Hilandar je pozvan kralj Aleksandar Obrenović. U to vrijeme manastir je bio pod okupacijom bugarskih monaha i u velikim dugovima. Kralj je otplatio dugove, a na poklon od monaha dobio je "Osnivačku povelju" i "Miroslavljevo jevanđelje" - istakao je Dedić.

Među brojnim ktitorima koji su tokom vijekova darivali manastir i pomagali razvoj Hilandara je i kralj Milutin. On je 1303. godine podigao crkvu Vavedenja Bogorodice, koja se smatra najljepšom crkvom na Svetoj gori.

Čudotvorna loza

Iz grobnog mjesta Svetog Simeona izrasla je vinova loza, koja rađa već osam vijekova, a pripisuje joj se iscjeliteljsko dejstvo.

- Plod loze Svetog Simeona Mirotočivog u kombinaciji sa raznim uljima pomaže parovima koji ne mogu da imaju djece da dobiju potomstvo - kaže Milutin Dedić.                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana