Хиландар - духовна ризница кроз вијекове

Глас Српске
Хиландар - духовна ризница кроз вијекове

БAЊA ЛУКA - Историчар умјетности, сликар и поета Милутин Дедић, предавањем "Хиландар заувијек", које је у петак одржао у бањолучкој Гимназији, подсјетио је на значајне детаље везане за овај манастир.

Повод за предавање била је крсна слава ове светиње, Ваведење пресвете Богородице.

Манастир Хиландар је задужбина Светог Симеона и Светог Саве, подигнута 1198. године, на Светој гори.

Византијски цар Aлексије Трећи Aнђео дао је право великом жупану Стефану Немањи и његовом сину монаху Сави да на рушевинама некадашњег византијског манастира Хеландариона подигну српски манастир.

- У овој повељи пише да се манастир даје на трајно коришћење српском народу. Не појединцу, него народу као ентитету - истакао је Дедић.

Хиландар је настајао у веома драматично вријеме крсташких ратова, а његов развој су помагали сви Немањићи и други бројни српски владари.

Страдао је неколико пута од свога настанка до данас, а велика недаћа је задесила овај српски духовни центар 2004. године, када је у пожару изгорио велики његов дио.

- Интересантно је да је у великом пожару остао пламеном нетакнут баш онај дио који су изградили Немањићи - рекао је Дедић.

У хиландарској ризници је до краја 19. вијека чуван најзначајнији ћирилични споменик српскословенске писмености из 12. вијека, "Мирослављево јеванђеље".

- На свом путу у Aтину, на прве Олимпијске игре 1896. године, у Хиландар је позван краљ Aлександар Обреновић. У то вријеме манастир је био под окупацијом бугарских монаха и у великим дуговима. Краљ је отплатио дугове, а на поклон од монаха добио је "Оснивачку повељу" и "Мирослављево јеванђеље" - истакао је Дедић.

Међу бројним ктиторима који су током вијекова даривали манастир и помагали развој Хиландара је и краљ Милутин. Он је 1303. године подигао цркву Ваведења Богородице, која се сматра најљепшом црквом на Светој гори.

Чудотворна лоза

Из гробног мјеста Светог Симеона израсла је винова лоза, која рађа већ осам вијекова, а приписује јој се исцјелитељско дејство.

- Плод лозе Светог Симеона Мироточивог у комбинацији са разним уљима помаже паровима који не могу да имају дјеце да добију потомство - каже Милутин Дедић.                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана