Хамбург: Нова зграда Филхармоније постала светска сензација FOTO

Агенције
Хамбург: Нова зграда Филхармоније постала светска сензација FOTO

Након 10 година и вишеструког прекорачења буџета, у Хамбургу је на спектакуларан начин отворена нова зграда Филхармоније.

Филхармонија на Лаби саграђена је на доку у хамбуршкој луци, на мjесту гдjе су се некада налазила складишта, а многи сматрају да је ријеч о једној од најљепших савремених грађевина у Европи.


У складу с тим, доњи део величансвене зграде саграђен је од црвене цигле, као што су некада изгледала лучка складишта, а на њих је постављена велика конструкција од стакла и метала.

Осим концертих дворана у њеној унутрашњости, у згради се налазе хотел и ексклузивни стамбени комплекси. Најскупљи апартман пружа јединствено визуално искуство - поглед на Хамбург и реку Лабу "ширине" читавих 270 степени.

Свечаном отварању, које је одржано у сриједу, присуствовали су њемачка канцеларка Ангела Меркел и предсједник Јоахим Гаук.

Аутори објекта су архитекте Жак Херцог и Пјер де Мурон, који су након стадиона у Пекингу "Птичије гнијездо" и лондонске галерије "Тејт" модерн направили још једно ремек-дјело.

Зграда је првобитно требало да кошта 241 милиона евра, а буџет је прекорачен у неколико наврата, тако да је за њену изградњу, опремање и отварање на крају потрошено 789 милиона.

Ипак, градски оци нису баш много забринути због тога, јер се претпоставља да ће Хамбург, захваљујући овој зради, привући велики број туриста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана