Grujičiću nagrada Pelagićev runolist

Srna
Grujičiću nagrada Pelagićev runolist

Banjaluka - Književnik Nenad Grujičić, prozni pisac, esejista, antologičar, polemičar i kulturni poslenik, peti je dobitnik nagrade "Pelagićev runolist" koja se od 2011. godine dodjeljuje u Banjaluci.

Grujičić je dobio nagradu "Pelagićev runolist" za cjelokupno djelo, a žiri se rukovodio činjenicom da ovaj književnik naročito mnogo radi na očuvanju tradicije, srpske pravoslavne duhovnosti, ali i književnih vrijednosti ne samo Krajine, nego i čitave Republike Srpske, a temelji se na stvaralačkom tragu i borbenosti za svoj narod poput velikana Vase Pelagića i Petra Kočića.


Ono što je osobenost ovog svestranog stvaraoca jeste istrajnost na tragovima istine i slobode, a na tim putevima je vjerni sljedbenik velikana među koje se svojim djelom i aktivnošću i sam svrstava, navodi se u saopštenju Književne zajednice "Vaso Pelagić" Banjaluka.

O ovogodišnjoj nagradi je odlučivao žiri u sastavu Mirko Vuković, predsjednik i članovi - Zoran Radisavljević i Milan Rakulj.

Nagradu, koja se sastoji od umjetničkog djela jednog od učesnika Likovnog saborovanja "Zmijanje" i gramate, dodjeljuju i Zavičajno društvo "Zmijanje", iz Banjaluke.

Nagrada "Pelagićev runolist" Nenadu Grujičiću biće uručena sredinom februara u manastiru Gomionica, a veče laureata biće priređeno u Banskom dvoru u Banjaluci.

Grujičić je povodom ove nagrade izjavio da mu je narodni tribun Vaso Pelagić, poput čudovitog runolista što raste na opasnim liticama i visokim stijenama, ostaje uzor za sva vremena.

"Njegova veličina je i u tome što ga nijedna vlast, ni državna ni crkvena, nije prihvatala. Bio je opasan za svaki zarđali institucionalizam i samoživu administraciju. A narod ga je obožavao i ljubio. To je najviše smetalo zemaljskim moćnicima čija su prašinasta imena nestala u vihoru vremena", istakao je Grujičić.

Grujičić je naveo da je Vaso Pelagić objavio i narodu razdijelio nevjerovatnih 250.000 primjeraka svojih knjiga.

"Koji bi se srpski pisac i delatnik danas mogao time podičiti? Njegova kultna knjiga žNarodni učiteljž, objavljena 1879. godine, do današnjih dana neprevaziđena je tvorevina na Balkanu i šire", zaključio je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana