Grmečke igre sa i ispod planine

Milanka Mitrić
Grmečke igre sa i ispod planine

Banjaluka - Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Srpski vitezovi” nedavno su se vratili sa 10. sabora srpske omladine “Javor 2018” koji se tradicionalno održava na planini Javor u Srbiji.

Na ovoj manifestaciji, koja svake godine okupi nekoliko hiljada posjetilaca, članovi ovog društva osvojili su simpatije mnogobrojne publike. U okviru bogatog programa nastupilo je nekoliko društava koja su, svako na svoj način, uspjela da prikažu tradicionalne igre svoga kraja. Njihov nastup obuhvatio je izvođenje igara sa Grmeča i iz Šumadije na otvorenom, a prisutnima su predstavili tradiciju ovih krajeva i izazvali veliko oduševljenje posjetilaca.

Direktor Kulturno-umjetničkog društva “Srpski vitezovi” Dragić Majstorović izrazio je zadovoljstvo povodom nastupanja društva na saboru, kao i nastavka saradnje i prijateljstva sa ostalim učesnicima.

- Zadovoljstvo je nastupati na Javoru, planini koja ima prijatelje u Republici Srpskoj i kojoj donosimo tradiciju sa naših planina, Manjače i Grmeča. Stvarno smo zadovoljni programom, posjećenošću publike i podrškom koju su nam pružali. Već peti put učestvujemo na ovoj manifestaciji. Činjenica da svake godine dobijamo poziv govori da smo ostavili pozitivan utisak i prvi put kada smo nastupili. Nastavljamo saradnju i prijateljstvo na obostrano zadovoljstvo. Šumadinci su poznati po gostoprimstvu i uvijek učine da se dobro osjećamo i družimo - rekao je Majstorović. 

Na planini Javor, u okviru ovogodišnje kulturno-umjetničke manifestacije nastupili su i folklorni ansambli iz Temišvara, Vukovara i četiri kulturno-umjetnička društva iz Srbije.

Organizator sabora je Udruženje “Stara Raška”, sa sjedištem u Beogradu, koje nastoji da pomogne ljudima u ruralnim područjima na prostoru čitave države te na svoj način daje doprinos očuvanju tradicije, a samim tim i ovakvih tradicionalnih igara koje su izvedene na saboru.

Poslije nastupa na “Javoru” članovi KUD-a “Srpski vitezovi” pripremaju se za putovanje u Temišvar, gdje će nastupiti 27, 28. i 29. jula, u okviru tradicionalne manifestacije “Dani đurđevka” koja se održava u selu Stančevo u Rumuniji.

- Zbratimljeni smo sa Društvom “Sveti Đorđe” iz Temišvara i ovo je peta godina kako idemo kod njih u goste i kako oni dolaze kod nas u Banjaluku. Predstavićemo se igrama sa Grmeča, a izvešćemo i “Gluvo glamočko kolo” i “Obudovac”. Manifestacija “Dani đurđevka” ima tradiciju dugu 30 godina, a održava se u jedinom živom srpskom selu nadomak Temišvara. Posebna nam je čast da priredimo tim ljudima radost srpskih igara i običaja, jer oni nas svake godine srdačno dočekaju i žele da njegujemo prijateljstvo - istakao je Majstorović.

Društvo “Srpski vitezovi” je ove godine dobilo poziv i za učešće na festivalu “Balkan fest”, koji se održava u gradu Varna, u Bugarskoj krajem avgusta. Ukoliko mogućnosti dozvole, članovi društva će nastupiti i na pomenutom festivalu.

O društvu

Kulturno-umjetničko društvo “Srpski vitezovi” osnovano je 30. avgusta 2000. godine. Društvo broji nekoliko stotina članova, koji su raspoređeni u sljedeće sekcije: folklorna, muzička horska i guslarska sekcija te izborna grupa. Osnovni ciljevi, zadaci i namjere društva su da okuplja omladinu koja će gajiti, istraživati i prezentovati srpsku kulturnu baštinu sa svih srpskih prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana