Грмечке игре са и испод планине

Миланка Митрић
Грмечке игре са и испод планине

Бањалука - Чланови Културно-умјетничког друштва “Српски витезови” недавно су се вратили са 10. сабора српске омладине “Јавор 2018” који се традиционално одржава на планини Јавор у Србији.

На овој манифестацији, која сваке године окупи неколико хиљада посјетилаца, чланови овог друштва освојили су симпатије многобројне публике. У оквиру богатог програма наступило је неколико друштава која су, свако на свој начин, успјела да прикажу традиционалне игре свога краја. Њихов наступ обухватио је извођење игара са Грмеча и из Шумадије на отвореном, а присутнима су представили традицију ових крајева и изазвали велико одушевљење посјетилаца.

Директор Културно-умјетничког друштва “Српски витезови” Драгић Мајсторовић изразио је задовољство поводом наступања друштва на сабору, као и наставка сарадње и пријатељства са осталим учесницима.

- Задовољство је наступати на Јавору, планини која има пријатеље у Републици Српској и којој доносимо традицију са наших планина, Мањаче и Грмеча. Стварно смо задовољни програмом, посјећеношћу публике и подршком коју су нам пружали. Већ пети пут учествујемо на овој манифестацији. Чињеница да сваке године добијамо позив говори да смо оставили позитиван утисак и први пут када смо наступили. Настављамо сарадњу и пријатељство на обострано задовољство. Шумадинци су познати по гостопримству и увијек учине да се добро осјећамо и дружимо - рекао је Мајсторовић. 

На планини Јавор, у оквиру овогодишње културно-умјетничке манифестације наступили су и фолклорни ансамбли из Темишвара, Вуковара и четири културно-умјетничка друштва из Србије.

Организатор сабора је Удружење “Стара Рашка”, са сједиштем у Београду, које настоји да помогне људима у руралним подручјима на простору читаве државе те на свој начин даје допринос очувању традиције, а самим тим и оваквих традиционалних игара које су изведене на сабору.

Послије наступа на “Јавору” чланови КУД-а “Српски витезови” припремају се за путовање у Темишвар, гдје ће наступити 27, 28. и 29. јула, у оквиру традиционалне манифестације “Дани ђурђевка” која се одржава у селу Станчево у Румунији.

- Збратимљени смо са Друштвом “Свети Ђорђе” из Темишвара и ово је пета година како идемо код њих у госте и како они долазе код нас у Бањалуку. Представићемо се играма са Грмеча, а извешћемо и “Глуво гламочко коло” и “Обудовац”. Манифестација “Дани ђурђевка” има традицију дугу 30 година, а одржава се у једином живом српском селу надомак Темишвара. Посебна нам је част да приредимо тим људима радост српских игара и обичаја, јер они нас сваке године срдачно дочекају и желе да његујемо пријатељство - истакао је Мајсторовић.

Друштво “Српски витезови” је ове године добило позив и за учешће на фестивалу “Балкан фест”, који се одржава у граду Варна, у Бугарској крајем августа. Уколико могућности дозволе, чланови друштва ће наступити и на поменутом фестивалу.

О друштву

Културно-умјетничко друштво “Српски витезови” основано је 30. августа 2000. године. Друштво броји неколико стотина чланова, који су распоређени у сљедеће секције: фолклорна, музичка хорска и гусларска секција те изборна група. Основни циљеви, задаци и намјере друштва су да окупља омладину која ће гајити, истраживати и презентовати српску културну баштину са свих српских простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана