“Границе кише” сутра отварају Међународни филмски фестивал “Први кадар”

Срна
“Границе кише” сутра отварају Међународни филмски фестивал “Први кадар”

Источно Сарајево - Премијерним приказивањем играног филма “Границе кише”, Николе Мијовића и Властимира Судара, сутра ће у Источном Сарајеву свечано бити отворен 12. Међународни филмски фестивал “Први кадар”.

Умјетнички директор и селектор фестивала Александра Митрић Штифанић најавила је да ће премијери филма “Границе кише” присуствовати продуцентска и глумачка екипа филма, као и бројни гости и значајна имена документарног филма из цијелог свијета.


Свечаност отварања фестивала заказана је за 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Отварање фестивала пратиће изложба фотографија аутора Александре Јованић и Чарне Манојловић “Храбре жене путују кроз време”, међу којима су Надежда Петровић и Милунка Савић.

У званичном такмичарском програму фестивала такмичиће се 42 филма из 17 земаља, који ће бити приказани у шест фестивалских селекција.

За сутра је најављена пројекција играних и документарних филмова “Принцеза и поштар” Драгана Радетића, “Са две ноге у земљи” Саше Хајдуковића, “Конструкција” Тамаре Кесић, “Празновање” Дејана Јаворца, “Неко од нас” Ање Кавић, “Императив” Јелене Илић Тодоровић и “Ој, Крајино” Саше Карановића.

Овај дио фестивалског програма почиње у 14.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У оквиру првог фестивалског дана у 10.00 часова ће у дјечијем програму премијерно бити приказан играни филм за дјецу “Злогоње”, аутора Рашка Миљковића.

Овогодишњи “Први кадар” одржава се од 12. до 17. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом “Први кадрирај!”, па ће сутра у Зворнику почети са радом радионица анимираног филма.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Срспке, а ову јединствену манифестацију подржали су Удружење филмских радника БиХ, општина Источна Илиџа, општина Источно Ново Сарајево и Град Зворник. Yy

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана