Gran pri festivala Prvi kadar za film Nuklearne sjenke

Srna
Gran pri festivala Prvi kadar za film Nuklearne sjenke

ZVORNIK - Gran pri "Stećak kneza Pavla" za najbolji film 12. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" dodijeljen je poljskom autoru Mareku Leščevsko za film "Nuklearne sjenke".

Stručni žiri je objasnio da iznenađujuće zrelo ostvarenje mladog autora Leščevskog besprijekorno stilizovanim filmskim jezikom, bez ijedne izgovorene replike, oslikava posljedice sveopšte nuklearne katastrofe vodeći kroz opustošeni postapokaliptični svet.


"Kapija Zvornika" za najbolju režiju pripala je Rozi Hani Cigle iz Njemačke za dokumentarni film "Porodični život".

"Cigle nam, naoko hladnim, realističkim i objektivnim rediteljskim postupkom, sa dugim kadrovima, u usporenom montažnom ritmu i bez pokreta kamere, u maniru velikih severnoevropskih slikara realista, prezentuje život jedne porodične zajednice na izolovanom seoskom imanju", navodi žiri.

"Pečat Kneza Pavla" za najbolji kratki igrani film u selekciji "Kratke priče" dodijeljen je filmu "Pravi muškarac ne plače", autora Lukasa Kastana.

Kastan je sa iskrenom empatijom i uz upečatljiv i diskretan glumački nastup Alfonsa Lare u ulozi oca, na svjež i originalan način prezentovao mnogo puta ispričanu priču o hendikepiranom dječaku koji, uprkos velikoj želji, neće uspjeti da ostvari svoje snove.

Nagradu "Pečat kneza Pavla" za najbolji film u selekciji "U fokusu" dobilo je ostvarenje "Anatomija čuda", autora Alesandre Kalesie.

"Pečat kneza Pavla" za najbolji dokumentarni film u selekciji "Eks Ju u fokusu" otišao je u ruke Aleksandra Reljića za film "Enkel", dok je "Pečat kneza Pavla" za najbolji kratki igrani film u selekciji "Eks Ju kratki" pripao ostvarenju "Posljednji zapis" Leonida Šejke.

Žiri je filmsku klapu za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji "Novi pogledi" dodijelio filmu "Obeleženi" Jovana Dopuđe, a filmsku klapu za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji "Ključ za film" dao je filmu "Kineski zid" Aleksandre Odić.

Specijalne nagrade dobili su kratki dokumentarni filmovi "Kratki obiteljski film", Igora Bezinovića za autentičan rediteljski pristup ispitivanju istine i "Isti" Dejana Petrovića za izuzetno dokumentarno svjedočanstvo o relativnosti poimanja ljudske slobode.

Specijalne nagrade dodijeljene su i za dokumentarni film Radoslava T. Stanišića "Neprilagođeni filmski grof" za kompleksan uvid u autorski opus jednog nepravedno zanemarenog filmskog stvaraoca Mila Đukanovića, koji je dao izuzetan doprinos razvoju jugoslovenske, crnogorske i srpske filmske umjetnosti, te za kratki igrani film "Marija" Juraja Primorca za priču o traganju za milošću i pravdom u haosu savremenog svijeta.

Specijalne diplome dobio je film "Čelične ratnice" Jelene Mile, za spoj posebnog korišćenja dokumentaristike u igranom filmu o ženama dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu i ratovima na Balkanu, te Radoslav T. Stanišić za specifično uvezivanje ideje i arhivske građe u oblikovanju filmske figure reditelja Mila Đukanovića.

Nagrade i specijalne diplome nagrađenim autorima uručili su gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, članovi žirije i izvršni direktor 12. "Prvog kadra" Vitomir Mitrić.

Stevanović je zahvalio produkciji "Prvi kadar" Istočno Sarajevo što je omogućio Zvorničanima ne samo da pogledaju nove dokumentarne filmove, nego i da mladi ljudi budu u prilici da i sami dobiju teoretska saznanja o kreiranju i snimanju dokumentarnih i animiranih filmova.

Ovogodišnji "Prvi kadar" otvoren je 12. novembra u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu premijernim prikazivanjem igranog filma "Granice kiše", Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara.

Međunarodni filmski festival završen je večeras u Domu omladine u Zvorniku dodjelom nagrada najboljim filmovima, njihovom projekcijom i veoma zapaženim nastupom etno-sastava "Katera" iz Istočnog Sarajeva.

Otvaranju festivala prethodilo je otvaranje izložbe fotografija autora Aleksandre Jovanić i Čarne Manojlović "Hrabre žene putuju kroz vreme".

Pomoćnik ministra prosvjete u Vladi Republike Srpske Tanja Đaković rekla je na otvaranju da je "Prvi kadar" prepoznao dva najvažnija strateška opredjeljenja Ministarstva prosvjete i kulture - razvoj publike i decentralizaciju kulture.

Moto 12. Međunarodnog filmskog festivala bio je "Prvi kadriraj!", a u njegovom pratećem programu realizovani su DokMastersKlas "Umjetnost dokumentarizma - portret u dokumentarnom filmu", čiji je predavač bila filmski reditelj Čarna Manojlović, zatim promocija filmskog časopisa "Filaž", veče laureata, kao i projekcije filma "Čelične ratnice", Jelene Mile iz Švedske i filma za djecu "Zlogonje", Raška Miljkovića iz Srbije.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu jedinstvenu manifestaciju podržali su Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i grad Zvornik.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana