Гран-при Стећак Кнеза Павла филму Рупин бутик

Срна
Гран-при Стећак Кнеза Павла филму Рупин бутик

Источно Сарајево - Гран-при "Стећак кнеза Павла" за најбољи филм на 11. Међународном филмском фестивалу "Први кадар" у Источном Сарајеву додијељен је документарном филму "Рупин бутик", редитеља Глорије Халаш.

Предсједник стручног жирија Драган Елчић рекао је Срни да је овај филм оставио посебан печат на Фестивалу, те да дочарава ситуацију у којој "жене, жртве насиља, животним оптимизмом побјеђују стварност и уливају наду у живот".

Награда "Филмска клапа" за најбољи студентски документарни филм у селекцији "Нови погледи" припала је документарном филму "Звук лампаша", редитеља из Бугарске Антонија Миличева, који је, према ријечима Елчића, приказао "бијег од свакодневице у љубав према изумрлим занатима".

"Филмска клапа" за најбољи студентски кратки играни филм у селекцији "Кључ за филм" додијељен је равноправно филмовима "Епитаф" Душана Голубовића из Србије и "Папаруда", аутора Луције Лупу из Молдавије.

"Ову награду равноправно дијеле два филма који се истичу естетским вриједностима и даром аутора", рекао је Елчић.

Жири је одлучио да "Печат кнеза Павла" за најбољи кратки играни филм у селекцији "Кратке приче" оде у руке Милице Филиповске за филм "Флафи".

"Ријеч је о рефлексној метафори о времену у које живимо и дилеми - остати или отићи, која се ломи кроз одрастања", наводи се у образложењу жирија.

Награда "Печат кнеза Павла" за најбољи документарни филм у селекцији "У фокусу" додијељен је документарцу "Флотел Европа", који је рађен у српско-данској копродукцији и у режији Владимира Томића, за који жири сматра да је испричао "библијску причу саткану од личног архивског материјала изузетног емотивног набоја".

"Печат кнеза Павла" за најбољи документарни филм у селекцији "Екс Ју у фокусу" припала је редитељу Срђану Шаренцу за филм "Двије школе", а прењма мишљењу жирија, ријеч је о "причи о босанском Гордијевом чвору која ни данас, у миру, није разријешена".

Жири је додијелио и двије специјалне награде филму "Очев језик", редитеља Кристине Сукс из Румуније, која је обрадила тему о неразумијевању међу члановима породице у којима отац и ћерка говоре различите језике и долазе из различитих националности, те филму "Слатко од ништа", Бориса Митића, чији је циљ био да дочара стање када се ни из чега створи ништа или нешто.

Награда "Златно зрно" за најбољи филм по избору публике додијељена је филму "Лица лафоре"", Дениса Бојића, који је изазвао највише емоција код публике.

Специјална награда фестивала "Златни лептир", коју дојељује "Вива филм фестивал", у складу са Протоколом о сарадњи овог фестивала и "Првог кадра" припала је кратком играном филму "По сунцу хода" Стефана Красића из Србије.

Осим Елчића у стручном жирију 11. "Првог кадра" били су и Дана Димитриу, директор "Букурешт филм фестивала", те продуцент Драган Маринковић, оснивач и први директор Дирекције ФЕСТ-а.

Фестивал ће бити затворен вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево званичним проглашењем најбољих филмова и пројекцијом играног филма "Игла испод прага", режисера Ивана Мариновића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана