Gran pri Naisa glumcu Borisu Isakoviću

Agencije
Gran pri Naisa glumcu Borisu Isakoviću

Niš - Gran pri “Naisa”, najviše priznanje Festivala glumačkih ostvarenja u igranom filmu Srbije, pripala je Borisu Isakoviću za ulogu Strahinje u filmu “Odumiranje”, saopštila je predsjednica žirija Đurđija Cvetić na sinoćnjoj ceremoniji uručenja nagrada 48. susreta glumaca u Nišu.

- Zaista mi je drago što sam ovde. Da nije bilo Ace Berčeka film „ Odumiranje” bi pokupio sve nagrade. Berček me je zezao da je on dobio mušku nagradu, Nela Mihajlović žensku, a da je moja nagrada srednjeg roda. Nema veze, presrećan sam što je „ Naisa”, bilo kog da je roda, u mojim rukama. Neizmerno sam zahvalan Branislavu Trifunoviću jer je i ulogu producenta i glumca odlično odigrao. Veliku zahvalnost dugujem i mladom piscu teksta Dušanu Spasojeviću, pred kojim je budućnost. Nadam se da je ovo samo početak njegove sjajne karijere. Možda se vidimo i sledeće godine sa nekim novim filmom po Spasojevićevom tekst u -poručio je Isaković nakon uručenja nagrade. 

Nagrada Car Konstantin za najbolju mušku ulogu dodjeljena je Aleksandru Berčeku ( “Krugovi”), a nagrada Carica Teodora za ostvarenu najbolju žensku ulogu pripala je Neli Mihajlović ( “Led”). Povelje za izuzetnu mušku i žensku ulogu pripale su Tihomiru Staniću (“Falsifikator”) i Dari Džokić (“Odumiranje”).

Aleksandar Berček, prošlogodišnji dobitnik „ Naise” zahvalio se niškoj publici što ga je opet nagradila višeminutnim aplauzom.

- Jel se sećate da sam vam prošle godine rekao da ćemo se videti sledeće godine? Ja ne lažem, ispunio sam svoje obećanje. Hvala vam što ste me pozdravili tako divno- zahvalio se  Berček publici.  

Nagrade za najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, prema ocijeni žirija, ostvarili su Nikola Rakočević (“Krugovi”) i Jasna Đuričić (“Odumiranje”), a najuspješniji debitant je Milica Janevska (“Odumiranje”).  

Velimira  Batu Živojinovića  Savet festivala nagradio specijalnom nagradom za izuzetan doprinos srpskoj, a ranije i jugoslovenskoj kinematografiji. Njemu je     pripao ručno izrađeni Konstantinov šah sa likovima iz bitke kod Milvijskog mosta (312.g.) saopštio je umjetnički direktor festivala Dragan Vujić Vujke.

Gran pri “Naisa” iznosi 200.000 dinara, dok nagrade Car Konstantin i carica Teodora vrijede po 150.000 dinara, dobitnici nagrada za izuzetnu mušku i žensku ulogu odnijeće po 100.000 dinara, a epizodisti i debitant nagrađeni su sa po 80.000 dinara. Plakete su dodjeljene glumcima koji nisu državljani Srbije a ostvarili su zapažene uloge u filmovima prikazanim na festivalu “Filmski susreti”. U tu kategoriju spadaju glumci Mustafa Nadarević (“Kad svane dan”), Emir Hadzihafizbegović (“Odumiranje”) i Momčilo Otašević (“Led”).  

Žiri bečke filmske laboratorije “ Cynćro film video und audio”  je kao najboljeg glumca producenta nagradio  Nenada Okanovića (film “Vir”), koji je  dobio vaučer u vrednosti od 3.000 evra. Nagrada “Zlatna lincura” Jahorina festa dodjeljena je filmu “Led” rediteljke Jelene Bajić Jočić. Glumica Nela Mihajlović proglašena je za najpopularniju glumicu festivala.  

- Jako sam uzbuđena i srećna što je žiri procenio da sam ulogu majke Stane u filmu „ Led” odigrala tako da sam zaslužila da budem proglašena dobitnicom nagrade za najbolju žensku ulogu. Ali, meni je jako draga i nagrada niške publike, koja je najbolja filmska publika na svetu, za najpopularnijeg glumca Filmskih susreta. Za ovo moje priznanje zaslužne su i moje kolege sa kojima sam glumila, među njima su:  Velimir Bata Živojinović, Olga Odanović, Nenad Jedzdić, Momčilo Otašević. Bila mi je čast što sam s njima bila u kadru- rekla je Nela po uručenju nagrade.
 

Na ovogodišnjem festivalu  prikazano je 12 filmova u zvaničnoj konkurenciji,  od kojih je osam  bilo debitantskih. Festival su zatvorili filmovi “Put ružama posut” Marka Novakovića i “Ponoćna molitva” Bobana Rajkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana