Gran pri Don Kihotu teatra smijeha iz Frankfurta

Cvija Mrkonjić
Gran pri Don Kihotu teatra smijeha iz Frankfurta

Banjaluka - Predstava "Don Kihot - Telemonova priča iz snova" njemačkog "Teatra smijeha" iz Frankfurta na Odri dobila je Gran pri, nagradu za najbolju predstavu u cjelini na 14. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, koji je održan u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Ovo je ujedno bila i najbolje režirana predstava pa je tako za najbolju režiju nagrađen reditelj "Don Kihota" Zenle Frank.

Svečano zatvaranje i dodjela nagrada trebalo je da budu održan sinoć, za šta je sve bilo spremno prije zaključenja ovog broja našeg lista. Nakon dodjele za publiku je trebalo da bude izvedena predstavi domaćina "Folklorna magija".

Predstave koje su učestvovale i ove godine je ocjenjivao žiri sastavljen od eminentnih pozorišnih znalaca reditelja Biserke Kolevske iz Sofije iz Bugarske, profesora Dragane Bošković iz Beograda te profesora Ljubice Ostojić iz Sarajeva.

Žiri ovaj put nije dodijelio nagradu za scenografiju, ali priznanje za najbolje lutke dobila je Stefka Kjuvlijeva za lutke u predstavi "Labudovo jezero" Dječijeg pozorišta iz Kragujevca.

Kolektivnu glumačku nagradu dobio je ansambl Mini teatra iz Ljubljane za predstavu "Jurček i tri razbojnika".

Pojedinačne glumačke nagrade dobili su Saša Latinović za izuzetno ostvarenje u komadu "Kako je otkriveno letenje" Pozorišta mladih iz Novog Sada, Ivica Lučić za ulogu u predstavi "Deveta ovčica" Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, te Dobrev Krasimir za glumu u predstavi "Mali čarobnjaci" Državnog lutkarskog pozorišta iz Varne iz Bugarske.

Specijalna nagrada za promovisanje univerzalne ideje o ljudskoj slobodi pripala je Pozorištu lutaka iz Niša za predstavu "Zlatokosa".

Direktor festivala Predrag Bjelošević dodijelio je Specijalnu nagradu i Tradicionalnom turskom teatru sjenki iz Istanbula iz Turske za očuvanje lutkarske tradicije.

Tokom festivala u dnevnim i večernjim terminima predstavili su se brojni pozorišni magovi iz zemlje, regiona i inostranstva.

Zaljubljenici u lutkarske čarolije svih uzrasta sva izvođenja su nagradili i te kako zasluženim gromoglasnim aplauzima.

Ovogodišnji festival bio je u znaku drevnog turskog teatra sjenki "Karađoz", a trajao je od 3. do 7. oktobra.

 

Bogatstvo različitosti

 

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević je istakao da Međunarodni festival pozorišta za djecu zbližava narode i čuva specifičnost svakog jezika i različitosti svake kulture, razvija želju za upoznavanjem i stvara kreativna prijateljstva koja doprinose međunarodnoj kulturnoj saradnji, obogaćuje kulturni život i čuva izvor različitosti kao zajedničko bogatstvo RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana