Gradiška: Drama Kumovi na čekanju

Milan Vujić
Gradiška: Drama Kumovi na čekanju

Gradiška - Predstava "Kumovi" po dramskom tekstu Dušana Kovačevića neće biti premijerno izvedena na jesen u produkciji Grad pozorišta iz Gradiške, jer lokalna vlast nije podržala ovaj projekat.

Komad po istoimenoj Kovačevićevoj drami trebalo je da doživi gradišku premijeru u okviru manifestacije "Gradiška jesen", ali je izostala novčana podrška iz opštinskog budžeta. Zahvaljujući predstavi "Generalna proba samoubistva", takođe rađenoj po tekstu Dušana Kovačevića, gradiškim glumcima otvorena su vrata beogradskog Zvezdara teatra gdje su nastupili pred mnogobrojnom publikom.

Direktor Grad pozorišta Admir Mešić rekao je da su dramu "Kumovi" besplatno dobili od Kovačevića, što je velika čast, pošto je riječ o autoru antologijskih tekstova po kojima su rađeni biseri jugoslovenske i srpske kinematografije. Osim toga, komadi ovog književnika mnogo puta su sa uspjehom oživljeni na pozorišnim scenama.

- Kompletna produkcija našeg pozorišta proteklih godina bila je jako uspješna, a jedna od najzahtjevnijih predstava bila je "Generalna proba samoubistva" koja nas je odvela na scenu beogradskog teatra - kazao je Mešić.

Napominje da su rijetka pozorišta koja dramske tekstove dobijaju na poklon, a posebno djela autora poput Kovačevića.

- Autorska prava za "Kumove" Kovačević nam je dao na osnovu izvođenja "Generalne probe samoubistva". Međutim, izvjesno je da opština Gradiška nema sluha za rad našeg teatra, pa ćemo morati da stavimo tačku na šest godina aktivnog rada, bar na neko vrijeme - naveo je Mešić.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška Dane Malešević kaže da zbog loše finansijske situacije i slabog punjenja budžeta ne mogu da obezbijede novac za "Kumove".

- Sa načelnikom Gradiške Zoranom Latinovićem dogovoreno je da premijeru predstave odgodimo za sljedeću godinu - kazao je Malešević.

Priznanja

Grad pozorište je prethodnih sezona premijerno izvelo i predstave "Luda lova", "Audijencija", "Neke djevojke" i "Ne igraj na Engleze". Glumac ovog teatra Draško Vidović koji vodi omladinsku sekciju kaže da je glavni cilj da se što više mladih afirmiše i da vrate publiku u pozorište. On je do sada režirao tri predstave za Omladinski studio Grad pozorište, a riječ je o komadima "Pokondirena tikva", "Naša deca" i "Grozdana na zrnu bibera". Na festivalu u Laktašima "Našoj deci" pripalo je specijalno priznanje, a "Pokondirena tikva" dobila je isti tretman na smotri u Bugojnu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana