„Gorski vijenac“ vječna inspiracija

Aleksandra Glišić
„Gorski vijenac“ vječna inspiracija

Novi Sad - Naučni skup „Knjige o Njegošu“ održan je juče u Novom Sadu u organizaciji Njegoševog odbora Matice srpske, koja želi da podsjeti na veliki značaj 1847. godine za srpsku duhovnost, jezik, književnost i kulturu.

Urednik Njegoševog zbornika Matice srpske akademik Miro Vuksanović podsjeća da je te godine izašlo iz štampe prvo izdanje „Gorskog vijenca“, ali je štampan i Vukov prevod Novog zavjeta, objavljene su „Pesme“ Branka Radičevića, a Đuro Daničić objavio je „Rat za srpski jezik i pravopis“.

To je prvi skup na kojem je pažnja usmjerena na djela duhovnika, pisaca, istoričara književnosti i drugih naučnika koji su izučavali Njegoša kao pjesnika, vladiku i vladara.

Vuksanović kaže da su odabrane knjige o Njegošu koje su napisali Ivo Andrić, Milosav Babović, Nikolaj Velimirović, Edvard Denis Goj, Jovan Deretić, Milo Lompar, Miodrag Popović, Pavle Popović, Anica Savić-Rebac, Isidora Sekulić i drugi.

Na svečanom otvaranju u Matici srpskoj, na dan Njegoševog rođenja, govorili su i episkop bački Irinej i predsjednik Matice srpske Dragan Stanić.

Vuksanović kaže da Njegošev odbor radi deset godina, a ovim izborom su odabrali 16 knjiga za koje smatraju da su najbolje.

  • Objavićemo i zbornik radova sa naučnog skupa. Naravno, u centru pažnje je „Gorski vijenac“, kao večna inspiracija i Njegoševo kapitalno delo. Sledeći skup ovog tipa planiramo za 2019, kada će biti tema jezik u Njegoševim delima - ističe Vuksanović.

Prve pjesme

Petar Drugi Petrović Njegoš, pjesnik, episkop i vladar rođen je 13. novembra 1813. godine u selu Njeguši u Crnoj Gori. Njegoš je rođen kao Rade Tomov Petrović. Na krštenju je dobio ime Radivoje pod kojim je u narodu bio poznat i kasnije, kao vladika Rade. Po zavladičenju potpisivao se samo svojim monaškim imenom - vladika Petar Petrović. Međutim, u narodu nije bio poznat kao vladika Petar nego upravo kao vladika Rade.

Djetinjstvo je proveo u Njegušima. Vladika Petar Prvi, njegov stric, uzeo ga je sebi 1825. godine u Cetinjski manastir da ga školuje monah Misail Svetković i vladičin sekretar Jakov Cek. Tu je Rade i napisao svoje prve pjesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana