Goran Gocić: Tai za izlaz iz akademskog geta

Aleksandra Madžar
Goran Gocić: Tai za izlaz iz akademskog geta

Banjaluka - Susreti sa čitaocima su mi najinteresantniji. Oni su jako maštoviti i pitaju neverovatne stvari koje me teraju da na licu mesta otkrivam nove kutke u koje čovek inače ne zaviri ili budu u nekoj paučini.

Rekao je ovo beogradski književnik Goran Gocić, aktuelni dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Tai" koji je promovisan u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Zaljubljenici u pisanu riječ imali su priliku da se u ponedjeljak uveče u nacionalnoj biblioteci upoznaju sa nagrađenim djelom iz ugla autora, kao i da sa Gocićem razgovaraju o knjizi.

- Dugo sam živeo u jednom relativno zatvorenom krugu čitalaca, a sada su mi se vrata širom otvorila, pukla je neka brana. Iskoračio sam pred širu publiku ljubitelja književnosti koja je, moram priznati, možda i fanatičnija od one na koju sam ja navikao - kazao je Gocić.

Prestižna nagrada kojom je ovjenčan roman "Tai" nije mu, kako kaže, pomogla u stvaralaštvu, ali u prodaji knjige jeste.

- Imao sam neku svoju malu, ali odabranu publiku. Analitičke knjige koje sam pisao štampane su u 1.000 primeraka. U nekom momentu čovek poželi da izađe iz tog akademskog geta koji ima mali broj čitalaca. A ponekad se ono što poželimo i ostvari, što mi se u ovom slučaju jako dopada - istakao je književnik.

Kaže da svoje djelo ne voli da tumači i prepričava, jer smatra da na taj način ograničava čitaocima doživljaj još prije čitanja.

O njegovoj knjizi na promociji je govorio književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov.

- Književnosti je ovakav glas bio potreban. Izbor dela "Tai" Gorana Gocića za najbolji roman u prethodnoj godini za neke je iznenađenje. To je knjiga koja je zanimljiva tematskim izborom. Radnja se dešava na dalekom Tajlandu, a u složeno izgrađenom romanu pripoveda se o drami susreta dva sveta - kaže Aćimović Ivkov.

Nova knjiga

- Radim na više novih dela, neka su i gotova. Pišem roman "Poslednja stanica Britanije". Radnja je delom smeštena u Srbiji, a delom u miljeu londonskih emigranta. Ove godine predstaviću i jednu studiju, koja je napisana ranije, ali mislim da je sada pravi trenutak da se pojavi u javnosti. Ovo će verovatno biti dosta dobra godina za mene - kaže Goran Gocić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana