Godišnju nagradu dijele Kostić i Jović

Danko Kuzmanović
Godišnju nagradu dijele Kostić i Jović

Banjaluka - Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske, za knjigu objavljenu u 2018. godini, dodijeljena je ravnopravno dvjema knjigama pjesama, i to Slobodanu Joviću za “Strah od savršenstva” i Zoranu Kostiću za knjigu “Pulskvamperfekta”.

Žiri Godišnje nagrade Udruženja književnika Republike Srpske za 2018. godinu, radio je u sastavu Sanja Macura, Jovanka Stojčinović Nikolić i Stevan Tontić (predsjednik). Nakon što su izdvojili sedam knjiga u širem izboru, žiri je jednoglasno donio odluku da ova dva naslova, budući da su jednako kvalitetna, podijele Godišnju nagradu.

Kako je rekao predsjednik žirija Stevan Tontić, Slobodan Jović je veoma darovit pjesnik mlađe generacije.

- Slobodan Jović objavio je, paralelno s nagrađenom, i poetsku zbirku “Podneblje” a prije njih tri pjesničke knjige. Riječ je o mlađem, izuzetno darovitom pjesniku koji je u knjizi “Strah od savršenstva” ostvario rijetko viđen sklad između tematsko-sadržinskih i formalno-jezičkih aspekata pjesništva. Doveo je do srećnog i upečatljivog izraza konkretne slike izopačene stvarnosti u kojoj, poput lirskog subjekta ove poezije, i mi živimo, i vizije čovječnijeg svijeta o kojem sanjamo - kazao je Tontić.

Kompletan žiri je saglasan da je srpska poezija dobila značajno pojačanje.

- Stihovi slične ljepote i snage rasijani su uzduž i poprijeko ove zbirke, koja Jovića predstavlja kao jednog od ponajboljih pjesnika svoje generacije, ne samo u RS, već na cijelom prostoru srpskog jezika. Članovi žirija sa zadovoljstvom konstatuju da je savremena srpska poezija sa Slobodanom Jovićem dobila lijepo i dragocjeno pojačanje -  stoji u saopštenju žirija.

Kada je riječ o Zoranu Kostiću, Tontić je kazao da on odavno ispituje istorijska zbivanja i sve što se odnosi na srpski narod.

- Zoran Kostić je istaknuti srpski pjesnik, koji je značajne domete u poeziji ostvario u većem broju svojih djela, počev od prvenca “Prvine” pa do nove knjige neobičnog naslova “Pulskvamperfekta”. Kostić nije slučajno plus preokrenuo u puls - on odavno ispituje puls vremena i istorijskih zbivanja, naročito onih koja se odnose na srpski narod. Tako on, počev od Kosovskog boja, predano tematizuje mnoge prelomne događaje iz nacionalne istorije i tradicije, opjeva ličnosti pojedinih svetitelja, kao što su Sveti Sava i sveti mučenik Vukašin, mjesta velikih srpskih stradanja kao što je Jasenovac, zlosrećnu sudbinu samog srpskog jezika - rekao je Tontić.

Kostić, kako je rekao žiri, iz svojih stihova ne ispušta duhovnu vertikalu.  

- Pjevajući Zoran Kostić ima u vidu tu duhovnu vertikalu, ona se osjeća u mnogim stihovima ove opsežne zbirke od stotinu pjesama, u koju je preneseno i tridesetak pjesama objavljenih u prethodnim knjigama. Ako bismo zamjerili na tolikom unosu ranije objavljenih pjesama, zbirka je, u svojoj tematskoj cjelovitosti i kompleksnosti, ipak novo djelo, nedavno nagrađeno i “Zmajevom nagradom” Matice srpske - piše u saopštenju žirija.

Uručenje nagrada će se održati 6. aprila na skupštini Udruženja književnika Republike Srpske.

Širi izbor

U širem izboru su se našla još i knjige “Novo žitije Stefanovo” Gorana Šaule, “Sveti Štap” Živka Vujića, “Put u nedogled” Ljiljane Lukić, kao i dvije pjesničke knjige - “Pesme sa peronske karte” Bore Kapetanovića i “Upoznaj svoje zidove” Mihajla Orlovića. Na konkursu su mogli da učestvuju isključivo članovi Udruženja književnika Republike Srpske za nagradu koja se dodjeljuje za prva izdanja knjiga u oblasti poezije, proze, drame, esejistike, književne kritike i nauke o književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana